Foto: N1

Narodni poslanik Miroslav Aleksić, pre više od tri meseca, objavio je pismo koje je bivši vlasnik tabloida "Objektiv" Aleksandar Papić navodno uputio predsedniku države Aleksandru Vučiću, a u kojem je naveo kako se izvlače milioni evra za potrebe SNS kroz infrastrukturne projekte. Aleksić je dokumenta još tada predao Tužilaštvu za organizovani krimina (TOK), ali do danas nije bilo reakcije tim povodom. TOK u odgovoru za Nova.rs tvrdi da su oni postupali po toj prijavi, ali da im Uprava kiminalističke policije (UKP) do danas nije dostavila tražena obavaštenja i informacije.

Uoči izbora u decembru 2023. godine narodni poslanik koalicije “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić objavio je pismo koje je navodno predsedniku Aleksandru Vučiću uputio bivši vlasnik tabloida „Objektiv“ Aleksandar Papić.

U pismu Papić decidirano tvrdi da je za radove na autoputu Ruma-Šabac-Loznica utrošeno više novca od planiranog, te da je osam miliona evra od tog novca dobila Srpska napredna stranka (SNS).

Ovo pismo je Aleksić sa poslanikom Srđanom Milivojevićem predao Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal 14. decembra 2023. Kako je od tada prošlo više od tri meseca, Aleksić je nedavno postavio pitanje zbog čega tužilaštvo nije reagovalo na sumnje da je vrednost radova za put Ruma-Šabac-Loznica uvećana za 25 miliona evra.

Na pitanje portala Nova.rs šta se dešava sa tim slučajem, u TOK su naveli da su oni odmah nakon prijave 14. decembra 2023. godine podneli zahtev MUP-u za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ali da do danas (27.marta 2024.godine) nije dostavljen izveštaj policije.

„Nakon što su 14. decembra 2023. godine narodni poslanici Miroslav Aleksić i Srđan Milivojević dostavili ovom tužilaštvu pismeno obaveštenje o sadržini pisma za koje navode da je Aleksandar Papić uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a kojim se ukazuje na određene nezakonitosti prilikom sklapanja ugovora o izgranji auto-puta Ruma-Šabac, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je 20. decembra 2023. godine podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP – Upravi kriminalističke policije“, navodi se u odgovoru TOK-a Nova.rs.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Iz tužilaštva su saopštili da su zahtevali da se u cilju provere iznetih navoda pribave ugovori o izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, ugovore koje je kompanija AzVirt d.o.o. ogranak Beograd zaključila sa podizvođačima kao i sve ugovore o zalozi koje su podizvođači radova na ovom objektu dali izvođaču radova.

„Takođe, je zahtevano da se pribave i svi podaci o plaćanjima koja su vršena prema podizvođačima kao i utvrđivanje autentičnosti pisma. Do danas izveštaj MUP- UKP nije dostavljen Javnom tužilšatvu za organizovani kriminal“, navodi tužilaštvo.

Šta je Miroslav Aleksić objavio?

Podsetimo, na konferenciji za medije, Aleksić je objavio da je Papić u pismu detaljno opisao kako je cena gradnje puteva rasla i kome je taj novac odlazio.

„Osnovna vrednost za taj posao i količinu je 50 miliona evra. To su tržišne cene za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra, od 25 miliona, 10 miliona za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače“, preneo je tada na konferenciji za medije Aleksić.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

U pismu piše i da je uplaćivan i avans za podizvođače kao što je firma „Raketa“ od milion evra od čega je 200 hiljada navodno išlo ministru Siniši Malom.

Iz SNS oštro reagovali, najavili krivičnu prijavu protiv Aleksića

Tadašnji i sadašnji šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Milenko Jovanov najavio je da će podneti krivične prijave Miroslava Aleksića zbog tvrdnji o korupciji prilikom izgradnje auto-puta Ruma-Šabac-Loznica.

Sa druge strane, predsednik države Aleksandar Vučić negirao je da je primio pismo.

„Pismo je palo s neba i niko ga nije potpisao. Pitao sam svoje da li je stiglo neko pismo, ali nikakvo pismo nije stiglo“, poručio je Vučić i pozvao tužilaštvo da proveri sve informacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare