Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ, Krik, Shutterstock

Pismo nekadašnjeg saradnika Nebojše Stefanovića, Aleksandra Papića, do kojeg je došla opozicija i dalje je broj jedan tema u zemlji. Između ostalog, Papić je rekao da deo novca od izgradnje puteva direktno odlazi u SNS kasu, čime se oštećuje budžet države. Papić nije dugo bio u javnosti, naročito nakon raskola sa Stefanovićem, a poznat je i kao dugogodišnji vlasnik tabloida „Objektiv“, čovek kome je Stefanović nekad verovao, a koji je posle glasao za njegovu smenu u SNS.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić pozvao je tužilaštvo da utvrdi verodostojnost pisma u kojem se može pročitati mnogo detalja oko gradnje auto-puta Ruma-Šabac-Loznica.

To pismo je navodno poslao biznismen Aleksandar Papić predsedniku države i i u njemu se između ostalog navodi da je kroz gradnju auto-puta osam miliona evra dato na ruke za stranku.

Foto: N1

“Pre dve godine kontaktirao me Zvonko Veselinović preko zajedničkog prijatelja, a u vezi sa poslom sa Azvirtom na deonici Ruma-Šabac-Loznica. Pre tog perioda, sa Azvirtom sam imao kontakt samo kao posrednik, u nekoliko navrata u vezi sa novcem za stranku, koji su davali Nebojši Stefanoviću preko Dmitra Đurovića”, navodi se u pismu Papića.

Sukob sa Stefanovićem, vlasništvo u medijima i banjske akvizicije: Ko je Aleksandar Papić koji je ponovo u živi javnosti

Papić je široj javnost poznat i kao nekadašnji bliski saradnik ondašnjeg ministra odbrane i policije, Nebojše Stefanovića. Stefanovićeva uzdanica, kako je nazivan, proteklih godina viđan je uvek tik uz Stefanovića, tada ministra policije.

Nebojša Stefanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako se mogao videti u Stefanovićevoj blizini na gotovo svim zvaničnim proslavama MUP-a, poput Dana policije 2018, ili na stranačkim susretima u Beogradu.

Papić se upravo u žiži javnosti našao kada je na sednici odbornika Srpske napredne stranke opštine Zvezdara, tokom 2021. godine, na opšte zaprepašćenje svih, glasao za smenu Stefanovića.

Tadašnji ministar je na konferenciji nekoliko meseci kasnije rekao da je Papić čovek koji pokušava da mu bude blizak da bi uradio svoje ciljeve.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

„Osuđeni bivši pripadnik MUP Ilija Milačić izrekao je brutalne laži. Belivuka i bilo kog člana klana nisam nikada upoznao, ni lično ni preko posrednika ga nisam kontaktirao. Zašto se pokreće hajka? Oni koji jesu imali kontakte sa njim, sedeli u beogradskim kafićima, održavali komunikaciju „Skaj aplikacijom“, pokušavaju da sakriju svoju krivicu i prebace na sve druge samo da oni ne odgovaraju. Radi se pre svega o Aleksandru Papiću, za kog sam utvrdio da je čovek koji pokušava da mi bude blizak da bi ostvario svoje ciljeve“, rekao je tadašnji ministar na konferenciji.

Kako je BIRN ranije pisao, upravo Papić je bio posrednik, koji je u ime ministra išao kod vlasnika hotela „Šumadija“ i nudio mu novac kako bi se zataškala afera sa ocem ministra, Brankom Stefanovićem, koji je vlasniku „Šumadije“ nudio 300.000 evra u kešu kako bi preuzeo vlasništvo nad hotelom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Osim toga, Papić je 2015. godin kao vlasnik firme „Alcantara Invest“ kupio hotel u Vrnjačkoj banji ispod cene kao jedini ponuđač. Ubrzo je dobila subvenciju iz državnog budžeta za renoviranje istog hotela i potom ga prodala drugoj osobi.

„Hotel „Tonanti“ u Vrnjačkoj Banji kupila je po ceni od 750.000 evra upravo kompanija „Alcantara invest“, da bi ga sledeće godine preprodala kompaniji „Konrad“, u vlasništvu Darka Đurovića.

Papić je bio finansijer i suvlasnik i dnevnog lista „Objektiv“ koji je prestao da radi prošle godine. Da je vlasnik „Objektiva“ Stefanović je praktično potvrdio i u samom pismu, ukoliko je njegova verodostojnost tačna.

Šta još piše u pismu?

Papić u pismu detaljno opisuje kako je cena izgradnje zemljanih radova na putu rasla i kome se novac namenjuje.

„Osnovna vrednost za taj posao i količinu je 50 miliona evra. To su tržišne cene za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra, od 25 miliona, 10 miliona za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače“, preneo je na konferenciji za medije Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Papić navodno šalje Vučiću i poruke Zvonka i Veselinovića i Siniše Malog gde ministar finansija piše da je novac obezbeđen i prepisku gde se Papić i Veselinović dopisuju da li je novac legao.

U pismu piše i da je uplaćivan i avans za podizvođače kao što je firma „Raketa“ od milion evra od čega je 200 hiljada navodno išlo ministru Siniši Malom.

Iz SNS najavljuju krivičnu prijavu protiv Aleksića

Milenko Jovanov je novinarima u Skupštini Srbije, govoreći odmah posle Aleksićeve konferencije kojoj su prisustvovali i drugi s izbone liste „Srbija protiv nasilja“, kazao da će u ponedeljak biti podnete krivične prijave „protiv onih koji su iznosili tvrdnje“.

Miroslav Aleksić, Marinika Tepić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nadam se da će te svoje tvrdnje dokazati na sudu, da se neće pozivati na imunitet, da se neće pozivati na to da su poslanici, da će primiti poziv, otići na sud i stati čvrsto iza stavova koje su danas izneli“, rekao je Jovanov.

Sa druge strane, Aleksić je za Novu rekao da je to pismo stiglo i do vrha policije, ali da nisu smeli da reaguju.

BONUS VIDEO: Kako će izgledati Vlada ako SNS izgubi izbore? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar