Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova nastavila je u 22 sata sednicu koja je prekinuta pošto ju je ranije danas napustio premijer Aljbin Kurti zbog ranijih obaveza, na kojoj će biti nastavljena rasprava o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Sednica je sazvana na zahtev Demokratskog saveza Kosova (DSK), a lider te stranke Ljumir Abdidžiku je na početku sednice zatražio od Kurtija da narodu kaže šta je u tom sporazumu ostvareno iz njegove platforme za dijalog.

„Pošto nam kaže da je dobar u dijalogu, neka nam kaže šta je iz svoje platforme uključio u ovaj sporazum, postignut u ponedeljak u Briselu“, rekao je Abdidžiku.

Ocenio je da bi Kurti, ako bi imao u vidu „obračun“ sa Vučićem, a ne „unutrašnji politički rat na Kosovu, možda bolje razumeo sporazum koji je prihvatio 27. februara“.

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja, odgovorila je na kritike opozicionih partija u vezi sa Sporazumom rekavši da u njemu piše da Srbija neće sprečiti Kosovo da pristupi bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i optužila opoziciju da raspravu koristi za političke potrebe.

Predsednik Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, je rekao da su predmet Sporazuma „tipična politička pitanja“ i cilj je „uspostavljanje mira između dve zemlje“.

Rekao je i da u današnjoj raspravi treba pre svega imati u vidu interes Kosova, a ne političkih stranaka.

U diskusiji koja je usledila dominirali su suprostavljeni stavovi i replike poslanika vlasti i opozicije.

Kako je objavio predsednik parlamenta Gljauk Konjufca, za raspravu ima još oko 20 poslanika, tako da se očekuje da će rasprava trajati do kasno u noć.

***

BONUS VIDEO – Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar