Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić upitila je u nedelju javni poziv parlamentarnoj opoziciji za nove razgovore o preporukama ODIHR-a, što bi trebalo da bude drugi sastanak u poslednje dve nedelje između stranaka vlasti i političkih organizacija koje se nalaze na suprotnoj strani. Međutim, veliko je pitanje da li će do razgovora doći, s obzirom na to da pojedini predstavnici opozicionih stranaka unapred odbijaju poziv šefice parlamenta.

Nakon prošlonedeljnih propalih pregovora između vlasti i opozicije, a po pitanju poboljšanja izbornih uslova, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić najavila je da će ponovo pozvati parlamentarnu opoziciju na razgovor po pitanju preporuka ODIHR-a.

“Ja ću u ponedeljak, utorak, pozvati opoziciju da zajedno vidimo tu komparativnu analizu pa da nastavimo sa te tačke da radimo zajedno“, kazala je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Poziv je u međuvremenu stigao, a Brnabić je pored stranaka opozicije na sastanak pozvala predstavnike organizacija, Transparentnost Srbija, CESID i CRTA.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš kategorički je odbio da njegova organizacija učestvuje u razgovorima.

“Gospođa Brnabić nas sad poziva da razgovaramo o nekim izmenama ili šta god, nakon što su oni predali izbornu listu, to nema nikakvog smisla”, rekao je Ponoš.

Zdravko Ponoš Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je za portal Nova.rs da koalicija NADA takođe neće ići jer ne vidi iskrenost u tom pozivu.

“Ana Brnabić pravi narativ i opravdava činjenicu da ništa nisu prihvatili niti imaju istinsku želju da rade na poboljšanju uslova. Onda to nekako pravda neom lažnom otvorenošću. Mi smo bili tamo, 1. Aprila i 3. Aprila rekli smo šta smo imali. Oni su odgovorili kako su odgovorili. To je završena priča, izbore je raspisala, predali su listu, nenormalno je govoriti o izbornim uslovima a kampanja je počela. Čini mi se opravdanjem za javnost”, kazao je Jovanović.

Foto:Milica Vučković/FoNet

Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije rekao je gostujući na N1 da opozicija treba da ide na sastanak.

“Dokle god postoji zakonska mogućnost da se zahtevi opozicije usvoje, postoji i verovatnoća. Mislim da su beogradski izbori važni, pogotovu što predstoje i lokalni izbori. Mi tražimo da oni budu istoga dana, to je jako bitno. Dokle god postoji zakonska mogućnost da se izbori raspišu tako da budu istoga dana i da se ispune sva tri zahteva opozicije, mislim da je sasvim logično i verovati da to može da se desi, te zbog toga opozicija treba da ode na sastanak. Opozicija je postavila minimalne uslove i ona treba na tim uslovima i tom talasu da izađe na beogradske izbore i  jednom za svagda pošalje SNS u političku istoriju”, pojasnio je Pavlović.

Miloš Pavlović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Radomir Lazović rekao je za portal Nova.rs da su male šanse da bi pomenuti razogovor mogao da ima smisla.

Radomir Lazović Protest na Trgu Republike organizacije „Da se zna!“ zbog policijske brutalnosti nad LGBT+ osobama Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Zbog toga što je bilo puno manipulacija o tome sa različitim sastancima i konsultacijama nisu imali nikakav smisao, nisu vodili u pravcu ispunjenja preporuka ODIHR-a i zahteva opozicije sačekao bih da vidim o čemu bi da razgovaramo. Ali male su šanse da će ti razgovori imati neki smisao, odnosno da vodi ispunjavanju ODIHR preporuka. Mi smo iz plana Vlade videli da nema reči ni o kakvom ispunjavanju, o tome smo obavestili javnost. O tome ću govoriti u utorak u Bundestagu, da vlast nema nameru da ispuni preporuke što dokazuje i dokument koji smo dobili, a koji je Vlada pokušala da sakrije od ambasadora Kvinte, ODIHR-a i drugih aktera koji su zahtevali da se ispune preporuke”, rekao je Lazović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare