Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je formiranje vlade do kraja jula, uz uverenje da će deo nje biti predstavnici manjinski zajednica - Mađara, Hrvata, Bošnjaka i Roma. Deo njihovih predstavnika u izjavama za Nova.rs navode da razgovora sa Vučićem na tu temu nije bilo, ali kažu da su spremni da budu članovi nove vlade. Neki od njih imaju i određene uslove, a neki spremaju i koalicini sporazum.

Još se ne zna da li će za članove Socijalističke partije Srbije biti mesta u novoj vladi. Predsednik Aleksandar Vučić, i u izbornoj noći i nakon polaganja zakletve u parlamentu, kao partnere SNS pominjao je samo pripadnike manjinskih zajednica.

On je u Skupštini naveo da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

„Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske manjine, predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji, koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde, upravo kao i mi“, istakao je on.

U Skupštinu Srbije se kao poslanik vraća Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. On za Nova.rs kaže da do sada nije bilo nikakvih formalnih razgovora sa Aleksandrom Vučićem.

Žigmanov navodi da su spremni da razgovaraju o učešću u vladi, da vide šta će biti deo politika.

Foto: N1

“Ako to bude vlada koja će biti posvećena evropskim integracijama, napretku u vladavini prava, razvoju institucija, pravima nacionalnih manjina, politike finansiranja manjinskih samouprava…, onda ćemo biti spremni da budemo deo nje”, kaže sagovornik našeg portala.

On navodi da su i ranije čuli poruke pobednika na izborima o tome da postoji spremnost da u novoj vladi bucu predstavnici svih manjina, pa i hrvatske.

“To smo naravno pozdravili, jer mislimo da bi Srbija, koja sama sebe razume kao državu koja ima multietnički sastav stanovništva i ima razvijene političke multikulturalnosti, trebalo i u procesu donošenja odluka da bude otvorena i uključi predstavnike nacionalnih zajednica u to, one koje su ranjive. Hrvatska je jedna od njih, jer smo 90-tih godina bili objekti etnički motivisanog nasilja, proterivani, ubijani. Šešelj je osuđen zbog zločina nad Hrvatima u Vojvodini. Naše učešće u procesu donošenja odluka na najvišoj razini bila bi neka vrsta satisfakcije kada je u pitanju uspustavljanje bitno drugačijih odnosa, pozitvnih odnosa priznanja spram pripadnika hrvatske zajednice”, kaže Žigmanov.

„Pripremamo koalicioni sporazum“

Balint Pastor, član Predsedništva Stranke vojvođanskih Mađara, takođe navodi da razgovora o formiranju nove vlade nije bilo. On za Nova.rs kaže da kada budu saopšteni konačni rezultati “treba sesti i dogvooriti se” i dodaje da pripremaju nacrt koalicionog sporazuma sa SNS.

Foto: N1

“Kako smo radili do sada (i 2014. I 2016. i 2020) tako želimo i sada. Mi pripremamo nacrt koalicionog sporazuma. Taj koalicioni sporazum ne sadrži funkcije, već programska opredeljenja. Ta programska opredeljenja nakon potpisivanja koalicionog sporazuma postaju deo programa vlade. Tu se pre svega govori o infrastrukturnim projektima, o pitanjima u vezi zaštite manjinskih prava i to je nama najbitnije”, ističe Pastor.

On kaže i da su nakon prethodnih izbora imali ponudu da dobiju ministarsko mesto, ali da im je bilo dovoljno da budu predstavljeni na nivou državnih sekretara.

“To je ono za šta se mi spremamo i dalje”, navodi naš sagovornik.

Upitan da li će prihvatiti ministarsku poziciju, ukoliko im bude ponuđena, on kaže da to njima nije nužno.

Nećete prihvatiti eventualnu ministarsku poziciju?

“Ja vam samo kažem da to nama nije nužno. Da je bilo nužno i da smo tražili, dobili bismo i 2014. i 2016 i 2020. Mi razmišljam na ovaj način i to će biti naša plaforma prilikom razgovora. Biti deo vlada ne znači ministarsko mesto”, završava Pastor.

Srđan Šajn Foto: Medija centar
Srđan Šajn Foto: Medija centar

Ni Srđan Šajn, predstavnik Romske partije, kaže da nije razgovarao ni sa Vučićem ni sa bilo kim iz SNS o učešću u novoj vladi. On navodi da u poslednjih 10 godine ne može da se kaže da su Romi mogli slobodno i bez pritisaka da glasaju.

„U odnosu na sve ono što se dešavalo oko izbora, smatram da budući mandatar treba sa nama da razgovara.  Naša želja je da iskreno pomognemo Srbiji u evrointegracijama“, kaže on za Nova.rs.

BONUS VIDEO Obraćanje Vučića okupljenim građanima ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare