Ivica Dacic i Aleksandar Vucic
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Srpska napredna stranka izvesno će formirati novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mesta za Socijalističku partiju Srbije i dosadašnjeg lojalnog koalicionog partnera Ivicu Dačića.

Još od saopštavanja izbornih rezultata, kad je lider SNS iz svog štaba uputio otrovne strelice ka SPS-u, traju rasprave o tome da li bi Dačić trebalo da bude deo nove izvršne vlasti, hoće li ga Vučić poslati u opoziciju ili je reč o njegovom, sad već tradicionalnom mrcvarenju socijalista uoči razgovora o formiranju nove skupštinske većine.

Pročitajte još...

Ipak, za razliku od ranijih situacija, formiranje nove vlasti prate turbulencije na međunarodnoj sceni uzrokovane ratom u Ukrajini i sve češćim zahtevima Srbiji da izabere – da li je za Rusiju ili Evropsku uniju.

U takvim okolnostima, socijalisti su se otvoreno svrstali uz Rusiju, a naprednjacima je naročito zasmetalo to što su tokom kampanje izrazito govorili da su protiv sankcija.

– Do sad nam nisu bili potrebni, a bili su četiri puta u Vladi. U toj partiji ne postoji niko ko može reći da smo bili nekorektni, a posebno Ivica Dačić. U ovoj kampanji ono što nije bilo fer je to što sam ja morao da vodim državu, a oni su se ponašali kao da su na raspustu. To sam im ja zamerio i to sam im rekao – naveo je Vučić tokom nedavnog gostovanja na RTS, na pitanje kako vidi dalju saradnju sa SPS.

Sličnu izjavu kasnije je dala i premijerka Ana Brnabić, koja je optužila socijaliste da nisu radili za tim, dok je ministarka Zorana Mihajlović naglasila da je protiv bilo kakve saradnje sa SPS.

Kako bi mogla da izgleda Vlada Srbije

Uprkos tome što su naprednjaci ostvarili lošiji rezultat na izborima nego što je to ranije bio slučaj, to ne utiče na mogućnost da formiraju većinu u Skupštini Srbije bez socijalista.

Plan lidera SNS Aleksandra Vučića u slučaju da rukovodstvo SPS nastupi “ucenjivački” i ne ogradi se javno od podrške Rusiji, jeste formiranje vlasti sa Savezom vojvođanskih Mađara, koalicijom “Zajedno za Vojvodinu” i grupacijom “Muftijin amanet”.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako navodi sagovornik “Nove” iz vrha SNS, Vučić je nakon izbora razgovarao sa mnogobrojnim predstavnicima zapadnih zemalja, koje je obavestio da postoji mogućnost da prekine saradnju sa SPS, ali da će odluka o tome zavisti najviše od toga da li će socijalisti prekinuti da, s pozicije vlasti, šalju poruke poput onih – “ko izda Rusiju, izdao je i Srbiju”.

U slučaju da Dačićeva stranka ne bude deo vlasti, većina u parlamentu bi imala 131 poslanički mandat.

Ako, s druge strane, SPS odgovori pozitivno na zahteve svojih dugogodišnjih koalicionih partnera i prihvati da bude deo prozapadne vlade, to će značiti da vlast ima podršku 162 poslanika.

Sagovornici “Nove” iz vladajuće stranke napominju da će sve naposletku zavisiti od razgovora Vučića sa Dačićem, a taj sastanak bi trebalo, kako navode, da se dogodi za manje od mesec dana.

BONUS VIDEO: Šta je rekao Dačić nakon izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram