Rasim Ljajić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da francusko-nemačka inicijativa za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine nije predlog za konačno rešenje kosovskog pitanja i ocenio da u taj proces treba pragmatično ući, tražeći najprihvatljivija rešenja "u realno lošoj pregovaračkoj poziciji u kojoj se Srbija nalazi".

„Ovim predlogom se praktično sugeriše da je zamrznuti konflikt neodrživo stanje, a svaka radikalizacija neprihvatljiva, jer vodi u sukobe i nasilje“, rekao je Ljajić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, kao i svaki dokument sa kojim treba da se slože dve strane, francusko-nemački predlog za Srbiju ima „dobrih, manje dobrih i loših strana“.

„Ali, iskustva iz bliske prošlosti mogla bi, bar za trenutak, da nas upozore kako smo prolazili kada smo apriori odbacivali različite predloge kao neprihvatljive, bez anticipiranja mogućih posledica. U politici retko birate između dva ili više dobrih rešenja, a vrlo često između lošeg i goreg“, ocenio je on.

Ljajić je dodao da „umesto golog inaćenja, i to na svoju štetu“, treba hladne glave i krajnje pragmatično ući u taj proces, tražeći najprihvatljivija rešenja.

„Smatram da predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić to i radi i da treba da dobije podršku demokratske javnosti u daljem procesu pregovora, koji će svakako potrajati u traženju rešenja za kosovski problem“, kazao je Ljajić.

Ocenio je da bi svi koji odbiju svaku pomisao na bilo kakav dogovor ili traženje koliko-toliko prihvatljivog rešenja, trebalo da izađu sa svojim konkretnim idejama i predlozima.

„Ne, oni to neće uraditi, jer smatraju da samo treba kupovati vreme i čekati povoljnije međunarodne okolnosti. Tu postoji samo jedan mali problem – svet to neće da čeka, a i pitanje je ko garantuje da će neko i da dočeka“, naveo je Ljajić.

BONUS VIDEO Miloš Bešić: EU ne zanima ko je na vlasti, samo da se problem Kosova reši

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare