Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC: Nemanja Jovanović/Nova.rs; shutterstock

Sednica Vlade počela je u 11 sati, a kao što je ranije najavljeno prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako zvanično nije saopšteno šta će biti tema sastanka, razgovaralo se detaljima francusko-nemačkog predloga, kao i o tome šta je "velika petorka" poručila predsedniku Vučiću. I sam predsednik, ali i pojedini članovi Vlade poručili su ranije da je pozicija Srbije teška, da državu ne očekuju lake odluke, zbog čega bi trebalo obaviti konsultacije na najvišem nivou. Detalje ćemo najverovatnije čuti večeras u 20 sati, kada se Vučić bude obratio javnosti.

Nakon sastanka sa „velikom petorkom“, odnosno delegacijom evropskih i američkih zvaničnika predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije govorio optimistično. U više navrata poručivao je da se na takvim sastancima ništa lepo ne dešava, niti da su oni laki, a očigledno su poruke bile takve da je o njima morao da obavesti i Vladu Srbije.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Upravo iz tog razloga Vučić je pozvan na sednicu Vlade koja je počela u 11 sati, nakon čega bi predsednik u 20 sati trebalo da se obrati javnosti i saopšti određene detalje.

Još uvek ne znamo o čemu, ali gotovo izvesno Vučić bi trebalo da prenese javnosti kako će Srbija postaviti kada je reč o francusko-nemačkog predlogu.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao što je Nova ranije objavila, pojačana diplomatska ofanziva diplomata SAD i EU ponovo je visoko na agendi postavila pitanje stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, ali i poslala poruke kako očekuje da dođe do sporazuma dve strane.

Okosnica, tj. okvir sporazuma predstavlja francusko-nemački predlog, odnosno evropski predlog, koji sadrži detalje o kojima je Vučić pričao da nisu nimali prijatni.

Svakako ključni detalj koji smeta srpskoj strani je tačka predloga koji podrazumeva da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što bi moglo da uključi i ulazak Kosova u UN.

U pitanju je član 4 „evropskog“ predloga u kojem se navodi da nijedna strana, ni Kosovo, ni Srbija, ne može da predstavlja drugu stranu u međunarodnoj sferi ili da deluje u njeno ime.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizacji“, navodi se u dokumentu za koji je Vučić svojevremeno izjavio da je takav da ga od njega „boli glava“.

Nakon sastanka u Vladi, javnost je obaveštena da će se predsednik obratiti javnosti u 20 sati.

„Vučić izjavio da je spreman da se povuče“

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednom sastanku u nedelju uveče, u centrali stranke, rekao da je spreman da se povuče sa mesta predsednika SNS.

Kako prenose mediji, Vučić je upoznao partijski vrh sa „pritiscima Zapada“ na Srbiju u vezi sa Kosovom, a nakon toga je naputio centralnu stranke. Vučić je prema saznanjima medija, sve to pažljivo slušao, a onda poručio da će se on povući, ako neko misli da ume i može bolje.

Darko Glišić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Uporedo sa ovom izjavom predsednika, širi krug funkcionera SNS na društvenim mrežama pruža podršku Vučiću. Kao na traci, što odaje utisak orkestriranosti takve podrške, naprednjaci objavljuju da su „vukovi uz svog predsednika“, te da mogu da računaju na njegovu podršku.

Tako je ministar odbrane Miloš Vučević na Instagramu objavio post na kome su vukovi, a u pozadini zastava Srbije uz poruku „Uvek uz svog predsednika“.

Potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić je imala poruku podrške za Vučića: „Predsedniče, Srbija je uz tebe“, a podršku je pružila i Nevena Đurić, Nebojša Bakarec….

ZSO u aprilu, očekuje se sporazum Beograda i Prištine u junu

Kao što je Nova ranije objavila, dve ključne tačke spoticanja u razgovorima dve strane su formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što ne odgovara Prištini, dok je Beogradu glavni problem odredba francusko-nemačkog predloga kojom se od Srbije traži da ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Kako Nova saznaje iz dobro obaveštenih izvora, rok za formiranje ZSO je april, a očekuje se da će sporazum dve strane biti potpisan do juna.

Bonus video: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare