Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se bitka na Košarama može posmatrati kao "panorama svih bitaka u istoriji rata za oslobođenje Kosova". On je naveo i kako se srpska vojska "borila za zemlju koja nije bila njihova".

Kurti je rekao kako su pripadnici OVK u „pravednoj borbi za slobodu i oslobođenje Kosova od Srbije imali pomoć bratske vojske iz Albanije, ali i podršku stranih dobrovoljaca“.

„Ali pre svega NATO alijanse koja je ubrzala potpuno oslobođenje Kosova. S druge strane, za srpske snage, koje su se borile u nepravednoj bici i za zemlju koja nije bila njihova, bitka na Košarama je bila pakao na zemlji“, naveo je Kurti na Fejsbuku na 24. godišnjicu početka bitke.

Premijer Kosova je naveo i kako je bitka na Košarama bila „jedna od najvećih i najvažnijih u našoj borbi za slobodu“.

„Bitka na Košarama je garantovala Oslobodilačkoj vojsci Kosova jednu od najposebnijih zasluga u ratu, a to je razbijanje granice između Albanije i Jugoslavije, uspostavljene 1913. godine i obnavljane nekoliko puta, što je Albance razdvojilo. skoro jedan vek. Od tog vremena rata, to je omogućavalo prolaz naoružanja i dobrovoljačkih trupa OVK sa teritorije Albanije na Kosovo. Međutim, nakon završetka istovremeno sa samim ratom, ova bitka je fizički ujedinila Albance“, naveo je Kurti i dodao:

„Među počastima mučenicima slobode danas izgovaramo slavu palim palim u bitkama na Košarama, kao i počasti ranjenicima koji su od tada do danas nosili rane rata za slobodu Kosova. Uspomene i istorija, počasti i ponos“.

Kurti je napisao kako su 9. aparila 1999. godine „pripadnici OVK napali srpsku vojsku, sa ciljem da razbiju granicu između Republike Albanije i Jugoslavije“.

„Tokom dva meseca, od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, hiljade vojnika OVK učestvovalo bi u žestokim borbama sa srpskim trupama, što je rezultiralo velikim brojem mrtvih i mnogo ranjenih na obe strane“, zaključio je on.

***

BONUS VIDEO – Koji je odgovor Beograda na izbore za sever Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar