Veljko Odalovic
Veljko Odalovic Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da očekuje da bi pretraživanje lokacije potencijalne grobnice srpskih vojnika na Košarama, za koju su saznali u novembru prošle godine, trebalo da počne "vrlo brzo", navodeći i da o tome postoji video snimak.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je komisija u novembru došla u posed video snimka koji daje dokaz o potencijalnom mestu sahranjivanja osoba koje ona traži.

„Pojavio se film u Prištini, u kome se vidi reon Košara, gde vojnici te takozvane Oslobodilačke vojske Kosova stoje, u uniformama, na telima ubijenih vojnika i pored njih kopaju raku u koju ih sahranjuju. U Prištini smo predali CD sa tim filmom i ukazali čak i na one ljude koji pričaju o tim događajima, da nam treba da što pre pođemo na lokaciju Košara i probamo da dođemo do tačnog mesta da bi mogli da krenemo sa ekshumacijom“, rekao je Odalović.

Naglasio je da su sa snimkom upoznati i Međunarodni komitet Crvenog krsta, kao i Unmik i Euleks.

„Neposredno posle ovog sastanka u Prištini u novembru, otišli smo na Košare, obišli lokacije koje su moguće. Prištinska strana je preuzela obavezu da još obavi razgovore sa licima koja bi mogla tačnije da ukažu na mesto. Na sastanku radne grupe u aprilu je najavljeno da će oni vrlo brzo dobiti nalog i da ćemo zajedno pretražiti lokaciju“, rekao je Odalović.

Istakao je i da postoji snimak iživljavanja pripadnika OVK nad vojnikom za koga se sumnja da je nestali ruski dobrovoljac.

„Činjenica je i da je jedan ruski dobrovoljac nestao na Košarama. Mi smo u međuvremenu stupili u kontakt sa sestrom tog vojnika i sada smo u postupku uzimanja krvnih uzoraka DNK“, izjavio je Odalović, navodeći da se među nestalima vodi i šest vojnika sa Košara, čija se sudbina ne zna.

On je napomenuo i da trenutno imaju približne lokacije na više mesta na kojima se potencijalno nalaze tela nestalih Srba.

„Mi apsolutno nećemo odbiti nijedan zahtev prištinske strane, tražimo da budu, kao što i oni traže od nas, konkretniji, precizniji, detaljniji, uverljiviji. Apsolutno smo otvoreni za sve zahteve“, rekao je Odalović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar