Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prihvatanjem evropskog sporazuma o Kosovu i njegovim potpisivanjem, Srbija bi se obavezala da se neće protiviti članstvu KiM u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a to znači i da Beograd neće biti prepreka Prištini na putu ka u Ujedinjenim nacijama. Međutim, na ovaj način Kosovo bi otklonilo samo jednu prepreku do stolice u UN, a da li će je i kada dobiti zavisiće i od stava Rusije i Kine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti su preksinoć u Briselu prihvatili evropski predlog o Kosovu, a taj sporazum mogao bi da bude potpisan već do kraja meseca ili u aprilu.

Kao možda najspornija po Beograd navodi se tačka 4, u kojoj piše da se Srbija neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. To znači da Beograd, u slučaju da sporazum bude potpisan, više ne može da lobira protiv članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama.

Na ovaj način otvaraju se vrata Kosovu u UN, iako kosovsku nezavisnost, po rečima predstavnika srpskog državnog vrha, nije priznala većina članica te međunarodne organizacije. U decembru prošle godine, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Kosovo može da računa na podršku 83 od ukupno 193 države članice .

Pavle Jevremović, bivši srpski ambasador u UN, navodi za “Novu” da ukoliko Beograd potpiše taj sporazum, kada je reč o članstvu Kosova u UN, Srbija može da zauzme jedan pasivan stav i prepusti da stvari teku.

“To jeste korak ka legalizaciji Kosova u UN, ali njegovo članstvo ne sprečava samo stav Srbije”, navodi Jevremović.

Pavle Jevremović
Pavle Jevremović Foto: N1

Do sada su vlasti u Srbiji mogle da računaju na veto Rusije i Kine, ukoliko bude apliciranja Prištine za članstvo u UN. Ako bude potpisan sporazum Srbije i Kosova, stav te dve države, koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN, mogao bi i da se promeni.

Rusija se u više navrata pozivala na kosovski slučaj, kada je reč o Krimu, Južnoj Osetiji i Abhaziji, ali i sada kada je reč o četiri oblasti koje su nasilno pripojili Ruskoj Federaciji – Donjecku, Lugansku, Zaporužju i Hersonskoj oblasti.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Upitan da li Kina ima interes da, uprkos stavu Beograda, stavi veto na eventualni prijem Kosova u UN, Pavle Jevremović kaže da bi se mogla naći neka paralela sa Tajvanom.

“Međutim, status Tajvana je regulisan sporazumom između SAD i Kine. To je malo složenija situacija. Saglasnošću dve velike sile Tajvan ima današnji status. To revidirati je malo složeniji posao. Vrlo je teško sada prognozirati šta bi Kina učinila”, navodi Jevremović.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador, smatra da bi potpisivanjem evropskog predloga o KiM Srbija izričito preuzela obavezu da neće smetati članstvu Kosova u UN preko Rusije i Kine.

Srećko Đukić Foto: N1

“Jer, ona nema drugi način da suprotstavi članstvu nego preko nekoga ko je član Saveta bezbednosti UN, odnosno ko je stalni član SB. SAD, Velika Britanija i Francuska ne dolaze u obzir jer one su sponzori ovog sporazuma koji je za sada dogovoren da se potpiše, ali videćemo da li će biti potpisan”, navodi Đukić za “Novu”.

On kaže da Rusija i Kina mogu da glasaju u Savetu bezbednosti bez obzira na stav Srbije.

“Srbija sada može da ih moli, ali tim sporazumom je preuzela obavezu da ih ne moli. Dakle, šanse Kosova za članstvo u UN su utoliko veće”, dodaje Đukić.

Na pitanje da li Rusija i Kina imaju interes da Kosovo ostave van UN, on navodi da to zavisi od njihove procene i ocene šta im može više koristiti u pregovorima i pogađanjima sa drugim velikim silama i stalnim članicama SB.

“Tu Kosovo, odnosno Srbija, može da bude potkosurna moneta. To niko ne može da predvidi, pogotovo u sadašnjim vrlo komplikovanim međunarodnim odnosima, gde su svi standardi koji su postojali poremećeni i izvedeni na neku sasvim drugu ravan”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO Sastanak Beograd i Prištine u Briselu: Da li je juče zapravo bio dan koji sve menja ili pak naprotiv? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar