Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanici četiri parlamentarne stranke desnice - Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, zatražili su danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku u roku od nekoliko dana jer je prihvatio francusko-nemački plan za kosovsko pitanje.

Oni su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije poručili da se mora sprečiti rušenje ustavnog poretka Srbije, izdaja i kapitulaciju, ocenivši da taj plan predstavlja secesiju i priznanje nezavisnosti Kosova.

Od Srbije se traži da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, rekao je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i poručio da se neće dozvoliti predaja države teritorije Srbije.

Ovo je sramota što moramo o tome da pričamo i ovaj sporazum je morao da bude odbijen u početku, rekao je on i naglasio da se ne pregovara o izdaji.

Pošto Vučić nije sposoban da odbije taj sporazum – da je smeo uradio bi to, da je mogao uradio bi – zato Vučić mora da ode, rekao je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović ponovio je zahtev da Vučić podnese ostavku jer je „prekršio predsedničku zakletvu i predizborno obećanje da će braniti Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije“.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

Mi ćemo, koliko danas ili sutra, svim parlamentarnim opozicionim strankama poslati predlog da zajednički zahtevamo vanredno zasedanje parlamenta o francusko-nemačkom planu i zahtevamo vanrednu sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je Obradović.

Može predsednik već večeras da se izjasni o našoj demokratskoj ponudi, rekao je Obradović.

On je istakao da su „četiri patriotske stranke“ spremne i da organizuju nacionalna okupljanja sa ciljem sprečavanja potpisivanja francusko-nemačkog sporazuma i izdaje Kosova i Metohije.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da se „ne može predati cela država“ za Zajednicu srpskih opština.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke nema mastilo da potpiše ovu predaju, ni u Briselu, niti bilo gde. Mastilo moze da mu da srpski narod, a nije se rodio taj kojem ćemo dopustiti da preda našu državu na Kosovu, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović smatra kako je „jasno da je predsednik izgubio legitmitet“, jer je dva miliona glasova na izborima dobio na obećanju da će odlučno braniti državnu celovitost.

Vojislav Mihailović, Boško Obradović Foto: FoNet/Milica Vučković

Sve ovo govori da su jedini izlaz iz ove situacije izbori, predsednički, a onda i parlamentarni, rekao je Mihailović.

Bude li Vučić potpisao – a to je moguće već 18. marta – Srbija će imati velike štete i posledice od njegovog nezakonitog, neustavnog i nepatriotskog čina. Srbija ne sme podleći sramnom ultimatumu, zaključio je Mihailović.

BONUS VIDEO: Milica Rakić i Branimir Stojanović o Vučićevom i Kurtijevom danu D, u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare