Karikatura: Predrag Koraksić

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i član Glavnog odbora SNS-a Relja Ognjenović, još jedan je funkcioner iz redova naprednjaka koji se „svađa“ sa karikaturama objavljenim u Danasu.

On je, naime, u nameri da „odbrani“ premijerku Anu Brnabić od karikature našeg Predraga Koraksića Koraksa objavljene u utorak, na kojoj premijerka u zubima drži list Danas, vežbajući na treningu koju sprovodi predsednik Vučić, reagovao na svom Instagram nalogu, tražeći da nadležni reaguju i „stanu na put ovakvim budalaštinama“.

Koraks kaže za Danas da ova karikatura nije ni dovoljno oštra, koliko bi trebalo da bude.

„Ponašanje premijerke prema Danasu zaslužuje mnogo veću osudu, i sigurno bih bio oštriji da radim u redakciji, na primer, Šarli Ebdoa. Nije ovde reč o dodavanju novina, već o dresuri. Vučić dresira Brnabić kako da se ponaša prema Danasu, što vidimo poslednjih dana“, ukazuje Koraks.

Na pitanje kako komentariše to što je Ognjenović pozvao nadležne da reaguju zbog karikature, Koraks je kroz smeh odgovorio: „Koje nadležne?“.

Sagovornik Danasa veruje da deo naprednjaka zaista ne razume karikature, a da oni koji se oglašavaju braneći Vučića ili Brnabić od karikatura, to rade zbog dodvoravanja.

Ognjenović je na Instagramu napisao da dok mi na žene gledamo kao na stubove društva i dajemo im sve više prostora u parlamentu, „oni ih prikazuju kao pse“.

„Vređajući naše majke, žene, sestre, direktno vređaju našu zemlju i sistem. Ništa tim dušebrižnicima nije sveto. Očito su izgubili i konce i konopce u svojim rukama shvativši da im verbalni i neverbalni napadi na predsednika i njegovu porodicu nisu doneli poene kod njihovih naredbodavaca“, naveo je Ognjenović.

On je dodao i da „nemaju mere u izvršenju naređenja ni način da se bore”.

“Ne znaju čime, jer ni pameti nemaju već samo želju i volju da sednu u fotelju. A ta želja pomutila im je zdrav razum i moć rasuđivanja. Pozivam zato sve nadležne organe da konačno stanu na put ovakvim budalaštinama, da kazne svaku vrstu vređanja i blaćenja bilo čijeg obraza i časti. Za svaku osudu mora da bude ovakvo i svako slično ponašanje i da se više nikada ne ponovi. Stanimo na put omalovažavanju i vređanju!“, napisao je Ognjenović na Instagramu.

Podsetimo, on je na čelo Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje imenovan je 29. decembra 2022., protivno Statutu PIO fonda. Naime, za direktorsko mesto uslov je visoko obrazovanje iz naučne oblasti ekonomske ili pravne nauke, a u svojoj zvaničnoj biografiji Ognjenović (32) je naveo da je završio Medicinsku školu „Beograd“ kao fizioterapeutski tehničar, zatim Visoku sportsku i zdravstvenu školu – smer Strukovni fizioterapeut, a kasnije i Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Ovo nije prvi put da naprednjaci reaguju na karikature u Danasu, a najdrastičniji primer je bio krajem 2018, kada su se sa njome obračunavali i za skupštinskom govornicom.

Na Koraksovoj karikaturi tada su nacrtani Hitler i Gebels, koji flašicama za bebe hrane funkcionere SNS-a Vladimira Orlića i Aleksandra Martinovića, a interesantno je da su svi naprednjaci listom na toj karikaturi videli – Vučića.

Aleksandar Martinović, tadašnji šef skupštinskih naprednjaka, ocenio je da je ta karikatura na naslovnoj strani Danasa “prevazišla granicu dobrog ukusa i zdravog razuma”.

“Taj karikaturista je udario šamar celom srpskom narodu, jer znam ja, a i vi svi, koga na toj karikaturi predstavlja Hitler, a tom čoveku je pobijena cela porodica u vreme drugog svetskog rata”, rekao je tada Martinović na sednici Administrativnog odbora.

Predsednik Aleksandar Vučić ovu naslovnu stranu ocenio je i pre nego što ju je video, što je i sam naglasio, kao napad na njega lično, što je odraz slobode medija i stepena demokratije u Srbiji.

„O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom“, naveo je Vučić, dodajući da „čak“ ni ne planira da tuži naš list, koji, kako je više puta rekao, ne čita.

Ubrzo posle Vučićevog komentara, karikaturu sa naslovne strane Danasa javno su osudili vodeći prorežimski tabloidi, zatim Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture i informisanja, a onda i tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„List Danasoid“, „sramota za srpsko novinarstvo“, „tajkunski mediji“, samo su neki od epiteta kojima je Vladimir Orlić „počastio“ novinare i list Danas.

Na karikaturi iz 2021. godine prikazan je predsednik Aleksandar Vučić kao vitez Jozefa Gebelsa, Hitlerovog ministra propagande, a nju je ponovo komentarisao Orlić, putem svog Tviter naloga.

„Dragan Šolak, vidno oslabio usled naglog gubitka više desetina hiljada korisnika, popet na hoklicu zamahuje svojim medijima nameren da zada udarac Vučiću, koji taj pokušaj prati sa blagim osmehom: ulje na luksemburškom platnu, nepoznati autor, 2021. god. – doba strašne diktature“, napisao je Orlić tada na Tviteru.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje: Ljubivoje Ršumović, Dušan Petričić i Dragan Lakićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare