Karikatura je poput vodenog cveta. Živi samo jedan dan. Zato je najbolje da odmah reagujete na događa. Tad su komentari najbolji, kaže za Nova.rs Predrag Koraksić Koraks.

Neumorni hroničar zbivanja na ovom tlu više od sedam decenija, Predrag Koraksić Koraks i dalje ne diže ruke od svakodnevnog rada. Ali, ni od jubileja. Proslavio je sa svojim nekadašnjim kolegama vek od osnivanja „Borbe„.

I baš taj dnevni list bio je velikanu karikature s ovih prostora, kako ističe u razgovoru za Nova.rs, azil u ono sumorno vreme, početkom devedesetih:

– Imao sam tada velikih problema u „Večernjim novostima“, u kojima sam bio zaposlen. I sve karikature koje su mi odbijali u „Novostima“, nosio sam sprat niže, u „Borbu“. Objavio sam veliki broj karikatura koje su sve bile protiv tadašnje vlasti, Miloševića naročito. Nekoliko karikatura, koje su izašle u „Borbi“, bile su značajne za moju karijeru. U čitavom galimatijasu karikatura koje su se u to vreme pojavljivale moje su bile usamljene, bio sam „crno pile“ – priseća se Koraks za naš sajt.

Dokumentarni film „CORAX – Crtanje istorije“ Foto:N1

I danas ne može da zaboravi šta je sve u tom periodu preživeo. Protiv Koraksa je, kako se seća, vođen interni proces u „Novostima“:

– Imao sam zvanična ročišta u svojoj redakciji. Mene su tri advokata, koja je opozicija angažovala, branili u „Večernjim novostima“. Trajalo je to čitave tri godine. A onda je 1993. godine izglasan novi pravilnik u kojem je pisalo da ko ne podržava uređivačku politiku može da dobije otkaz, leti napolje! Uostalom, ja sam to i hteo – da dobijem otkaz, ali nisam hteo da podvijem rep. Izbacili su me na ulicu iz „Novosti“, ali uspeo sam da nastavim karijeru u „Vremenu“priča Koraks.

Dokumentarni film „CORAX – Crtanje istorije“ Foto:N1

Tada nije hteo da podvije rep, a isto je i danas. Ne može, kako nam kaže, drugačije:

– Nije to u duhu moje prirode. Operisan sam od bilo kakvih ideoloških zabluda. Politički karikaturista mora da bude potpuno nezavistan, bez obzira o kome se radi. Ono što mi smeta odmah ću da kažem kroz karikaturu. Znate, kako kaže narod – reći ću, pa makar pukao!

Dokumentarni film „CORAX – Crtanje istorije“ Foto:N1

A upitan šta mu danas smeta, Koraksov odgovor je kratak:

– Sve mi smeta! Svakoga dana imate gomilu iritantnih stvari. Ovo je neverovatan galimatijas gluposti. A najviše mi smeta laž! Ta količina laži koja se ovde kotrlja je izvanredan materijal za jednog političkog karikaturistu. Nemam problema sa idejama – ističe umetnik.

No, priznaje da, ipak, ima jednu muku. I to sa svojim glavnim „oruđem“ – rukama:

– Jako se mučim, odumiru mi nervi, taktilnost. Nažalost, sada mi treba mnogo više vremena da nacrtam jednu karikaturu nego ranije. Ali, spasava me Fotošop. Oni koji se ne razumeju mnogo u crtež na sreću ne primećuju to. Ali, ima ljudi koji su profesionalci, pa to vide. Mada tvrde da sam i dalje dobar. Sad pokušavam da pravim što jednostavniji crtež i sve svedem na ključni događaj. Znate, treba izabrati jedan događaj i njega komentarisati bez reči, oblačića, potpisa… To je moj način da saopštim poruku. Moraju se prepoznavati ljudi, likovi, face. Najvažnije je da se odmah shvati o čemu se radi. I da tema bude aktuelna. Karikatura je poput vodenog cveta. Živi samo jedan dan. Zato je najbolje da odmah reagujete, istog trena. Tad su komentari najbolji – smatra Koraksić.

Ilustracija: Corax

Upitan da li je, možda, tužan što poslednjih godina najviše njegovih karikatura „krasi“ Aleksandar Vučić priznaje da mu to ne smeta:

– On je ovde jedina tema. Sve se oko njega vrti. Vučić je glavni šahista, a svi oko njega su samo pioni. Sve je podređeno njegovoj volji. Nažalost – konstatuje Predrag Koraksić i na kraju razgovora donosi i lepu vest:

– Za moj rođendan, istovremeno i rođendan „Danasa“ trebalo bi da bude objavljena moja nova knjiga koja će biti presek mojih najboljih crteža od 2001. godine do danas!

Bonus video:

To je bila Borba, ostalo je posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare