Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centar (SRCE) nakon izbora 17. decembra 2023. godine prvi put je postao narodni poslanik. Nakon što se penzionisao u vojsci, gde je bio načelnik i Generalštaba, Zdravko Ponoš je bio i kandidat na predsedničkim izborima 2022. godine, na kojima je izgubio od aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

Zdravko Ponoš je posle izbora 17. decembra 2023. godine ušao u parlament gde vodi poslaničku grupu Srbija centar-SRCE. U njegovoj grupi ima još osam poslanika, koji su na izborima nastupali u okviru koalicije „Srbija protiv nasilja„.

Ponoš je poznat kao oštar kritičar režima, bivši kandidat za predsednika Srbije, general i načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Vojnu karijeru Ponoš je zamenio političkom, a pre formiranja stranke SRCE bio je u Narodnoj stranci, odakle je i krenuo u „rat“ sa Aleksandrom Vučićem. 

Zdravko Ponoš – bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Kako se navodi u biografiji Zdravka Ponoša, u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore bio je načelnik Odeljenja za integraciju u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju do 2004, kada je imenovan za načelnika te Uprave.

Zdravko Ponoš Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Od oktobra 2005. bio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, a odlukom Kolegijuma VSO 3. juna 2006. godine postavljen je za zastupnika načelnika Generalštaba.

U decembru 2006. unapređen je u čin general-potpukovnika, a zatim je, odlukom predsednika Srbije Borisa Tadića, imenovan za načelnika Generalštaba.

Nakon toga se dogodio njegov sukob sa tadašnjim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, a u jednom od intrervjua Ponoš je kritikovao ministarstvo po brojnim temama: neadekvatno trošenje novca, nepostojanje strategije odbrane zemlje, ali i primedbe da se ministar bavi više ličnom promocijom, a manje vojskom.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Mediji su spekulisali i da je načelnik generalštaba nezadovoljan raspodelom stanova u vojsci, a Šutanovac je nakon toga zatražio vanrednu reviziju finansijskog poslovanja tog ministarstva u 2008. godini, zbog „neosnovanih navoda o neekonomičnom i nestručnom poslovanju“ koje je izneo načelnik Generalštaba.

Nakon toga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da će “blagovremeno predložiti mere” povodom sukoba Ponoša i Šutanovca, dodajući da su “i Ponoš i Šutanovac odgovorni”.

Ponoš je sutradan razrešen dužnosti načelnika Generalštaba. “Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu”, kazao je Tadić.

Zdravko Ponoš Foto:Milica Vučković/FoNet

Zdravko Ponoš – karijera i nakon vojske

U januaru 2010. postavljen je na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralne odnose, dok je na čelu Ministarstva bio Vuk Jeremić. Na tom mestu bio je do promene vlasti 2012. godine.

Bio je šef kabineta Vuka Jeremića dok je on bio predsednik 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

PROČITAJTE JOŠ:

U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), čiji je predsednik Vuk Jeremić, bio je izvršni direktor.

Na osnivačkoj skupštini Narodne stranke, u oktobru 2017, izabran je za potpredsednika partije. U novembru 2019. ponovo je izabran na tu funkciju, a dve godine kasnije nije se kandidovao za ovu poziciju.

Zdravko Ponoš – predsednički kandidat izborima 2022. godine

Stranke slobode i pravde predložila je 22. januara 2022. Ponoša za kandidata opozicije na predsedničkim izborima. Početkom februara Ponoš je prihvatio da bude kandidat na predsedničkim izborima.

„Rekao je da se neko vreme nije obraćao preko medija, iako se njegovo ime češće pojavljivalo i da je čekao da se završi važan posao. ‘Čekao sam da ovi ljudi završe taj posao, da u bitku idemo zajedno, da pobedimo i vredilo je čekati. Želeo bih da se zahvalim strankama što su uspele da nađu zajednički jezik. Želim da se zahvalim Narodnoj stranci, Stranci slobode i pravde, Demokratskoj stranci, Pokretu slobodnih građana, Pokretu za preokret, Sindikatu Sloga, Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, Pokretu Slobodna Srbija, ali i Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu, Zoranu Lutovcu, Janku Veselinoviću i svima ostalima. Bez vaše spremnosti da se ovo desi, ne bi moglo. To je i bio moj uslov – jedinstvo, sada to imamo’, kazao je Ponoš.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na predsedničkim izborima održanim 3. aprila 2022. osvojio je 18,4 odsto glasova i zauzeo drugo mesto.

Već 5. aprila Narodna stranka saopštila je da je Ponoš istupio iz te stranke.

U julu 2022. godine Zdravko Ponoš je osnovao stranku Srbija centar (SRCE).

BONUS VIDEO: Zdravko Ponoš – Vučić u Davosu kao neželjeni rođak sa sela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare