Konačne rezultate izbora ćemo još čekati, međutim, i prema do sad objavljenim podacima mogu se naslutiti obrisi vlasti na republici, pokrajini i u Beogradu. Vlast Srpske napredne stranke upitna je samo u glavnom gradu, ali i tu su moguće različite kombinatorike, kaže za Nova.rs politikolog Boban Stojanović.

Kad su republički izbori u pitanju, projekcije Cesid/Ipsos na osnovu 95,3 odsto obrađenog uzorka izgleda ovako: Najviše glasova osvojila je lista oko SNS – 46,3 odsto, zatim ide lista „Srbija protiv nasilja“ sa 23,6 odsto, SPS sa 6,6 odsto, lista čiji je nosilac Branimir Nestorović – 4,8 odsto i koalicija NADA – 4,9.

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U mandatima to izgleda ovako: SNS – 127, SNP – 65, SPS – 18, Branimir Nestorović – 13, koalicija NADA -13.

Pet manjinskih lista je takođe prešlo cenzus: Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto ili šest mandata, lista čiji je nosilac SPP osvojila je 0,9 odsto i tri mandata, SDA Sandžaka – 0,6 odsto, odnosno dva mandata, „Politička borba Albanaca se nastavlja“ 0,5 odsto i dva mandata i Ruska stranka sa jednim mestom u parlamentu

Politikolog Boban Stojanović za Nova.rs kaže da je za Srbiju više nego jasno da se vladajuća koalicija neće menjati.

Foto: Printscreen Nova/Video

“Izvesno je da će ostati aktuelna koalicija SNS i SPS, Mađari i sve moguće manjine koje mogu.Tu mislim i na Stranku pravde i pomirenja. Biće to jedno 150 mandata otprilike, tu je sve izvesno. SPS u opoziciji može samo da raste, sad je Vučić vratio sebi one birače koje su prošle godine otišli socijalistima, možda čak i malo više. Em je SNS udario na njih u kampanji, em SPS nije na SNS, a mogao je, bilo je prostora, i to su platili značajno lošijim rezultatom nego prošle godine. Ipak, siguran sam da će Vučić da ih uzme u koaliciju, pre svega jer su mu potrebni u Beogradu. Naravno i da ih kontroliše, zatrebaće im SPS na nekim budućim izborima”, kaže Stojanović.

Kada je reč o Beogradu, prema projekcijama Cesid/Ipsos na osnovu 77 odsto obrađenog uzorka, cenzus je prešlo pet od 14 proglašenih lista.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odlučuju Nestorović i preletači

Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a – 38,7 odsto, druga je lista „Srbija protiv nasilja“ sa 34,7 odsto, NADA šest odsto, SPS 4,8 odsto i lista čiji je nosilac Branimir Nestorović sa 5,3 odsto.

U odborničkim mandatima to izgleda ovako: od ukuno 110 mesta u Skupštini Beograda SNS je osvojila 48 odborničkih mandata, “Srbija protiv nasilja” 43, koalicija NADA sedam i SPS šest, koliko je dobila i lista Branimira Nestorovića.

Kako će izgledati vlast u Beogradu u ovom trenutku niko ne zna. Ključni igrač je Branimir Nestorović, a on je na kraju izbornog dana rekao da neće ni sa SPN, ni sa SNS.

Ovim povodom Boban Stojanović kaže:

“Koliko sam video Nestorovićevu izjavu, mislim da zaista sa SPN i koalicijom NADA nema šanse da pravi vlast. Takve su izjave stigle i iz “Srbija protiv nasilja”. Znači, opcija je SNS plus SPS plus Nestorović, mada je on rekao da neće ni sa SNS. Ipak, smatram da se sada otvara tržište i da je pitanje koliko Nestorović kontroliše svojih šest odbornika i pitanje je koliko njih u stvari neće imati nikakav problem za saradnju sa SNS. S bziro, da je SNS-u potrebno da obezbedi podršku još dva odbornika sve je moguće”, navodi Stojanović i dodaje:

“S druge strane, imate tu mogućnost i u koaliciji NADA, koju čine Novi DSS i POKS… Setimo se da je prošle godine Vuk Stanić iz POKS-a na odnosu između vlasti i opozicije od 56: 54, postao 57. odbornik za vlast. Postoji opcija i da se ne pronađu novi odbornici, da se ne formira gradska vlast i da se ide ponovo na beogradske izbore. Takođe, postoji i opcija manjinske Vlade u kojoj neće biti Nestorović, ali će podržati Šapića da napravi vlast sa SPS”, zaključuje Stojanović.

U pokrajini SNS 67 od 110 poslanika

Kad je reč o pokrajinskoj vlasti, situaciju najbolje odslikava izjava predsednika Aleksandra Vučića iz izbornog štaba SNS.

„Postoje izbori o kojima niko nije govorio večeras, a to su izbori za Skupštinu Vojvodine, vi znate da je tamo 120 poslanika. Od toga ubedljiva, apsolutna većina je na strani liste „Srbija ne sme da stane“. Od 120 poslanika, imaće između 67 i 69 poslanika, drugoplasirana je lista „Srbija protiv nasilja“ sa 28 do 29 poslanika. Dakle, značajno više od dvostruko manje i glasova i poslanika. Trećeplasirana je lista Savez vojvođanskih Mađara sa najverovatnije devet mandata, zatim SPS sa sedam mandata, koalicija NADA sa šest mandata i neka Ruska stranka sa jednim mandatom. Mi sa našim tradicionalnim partnerom, a to je Savez vojvođanskih Mađara, to je 77 od 120, eventualno i sa SPS to je već 84 od 120, to je nekih 75 odsto“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić iznosi preliminarne rezultate za Beograd 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar