Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ RADE PRELIĆ, Filip Krainčanić/Nova.rs/Printscreen

Ključna preporuka Izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra prošle godine, odnosi se upravo na birački spisak, a u kojoj se navodi da uvid u podatke o biračkom spisku i njegovu reviziju treba omogući i opoziciji i nevladinim organizacijama.

Ova preporuka je bitna jer bi ona mogla da onemogući novu migraciju birača i „uvoz glasača“, zbog čega opozicione stranke optužuju aktuelnu vlast za izbornu krađu, a ocena pojedinih nevladinih organizacija poput CRTE, jeste ta da „izborni rezultati ne odražvaju volju građana“.

Naime, ODIHR je u svojim preporukama, između ostalog, naveo i sledeće:

„Da bi se rešila zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova i povećalo poverenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo sprovođenje značajne revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće relevantnih aktera, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka“.

ODIHR u svom izveštaju upravo najviše govori o biračkom spisku, preminulima koji se i dalje u njemu nalaze, kao i o migracijama birača.

„Ograničeni su mehanizmi za efikasno ispitivanje jedinstvenog biračkog spiska, nedostataka detaljnih podataka o promenama u stalnoj i privremenoj registraciji, kao i navoda o brojnim preminulim osobama koje ostaju u registru, ali i tvrdnji o masovnoj migraciji birača u vezi sa lokalnim izborima, što je značajno narušilo poverenje javnosti u tačnost biračkog spiska. Ovo ograničeno poverenje je dodatno pogoršano nedostatkom sveobuhvatnog odgovora vlasti na ove zabrinutosti. Prethodna preporuka ODIHR da se izvrši potpuna revizija biračkog spiska nije sprovedena“, naveo je ODIHR.

Foto: Printscreen

Šta smo sve imali prilike da vidimo na izborima

Na migraciju birača, čak i pre samih izbora, ranije su upozoravale opozicione političke partije ali i nevladine organizacije kao što je CRTA.

I CRTA je u svom izveštaju nakon decembarskih izbora, a na osnovu prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, iznela osnovanu sumnju da je na izborima došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda.

„Krucijalne dokaze posmatrači su prikupili tokom izbornog dana, načinili su i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstva u Beograd. Zabeleženo je više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grad“, piše u izveštaju CRTE.

Takođe, javnosti je mnogo poznatiji slučaj Budimira Rikanovića, koji zajedno sa svojom porodicom od sedam članova, „luta“ biračkim spiskom.

Tako je pomenuti gospodin 2023. godine bio na biračkom spisku za lokalne izbore u Beogradu, dok je za parlamentarne bio prijavljen na dva glasačka mesta u Bosni i Hercegovini – Zvorniku i Loparama. I to nije sve, 2022. godine Budimir Rikanović bio je prijavljen na parlamentarnim izborima na ukupno sedam mesta.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U jednoj kući kod Obrenovca prijavljeno neverovatnih 238 birača

Brojne dokaze o izbornom inženjeringu iznele su i opozicione partije, kao što je prijavljivanje velikog broja birača na istu adresu.

Nakon izbora pronađen je veliki broj lokacija, na kojima je prijavljeno više desetina birača.

Tako su naveli slučajeve gde je čak 74 birača prijavljeno na jednom gradilištu u opštini Vračar. Na napuštenom placu u Ulici Generala Horvatovića broj 11 „stanuje“ 14 birača na beogradskim izborima, a u Žičkoj broj 30 su prijavljena 24 glasača.

U Ulici Kraljevića Marka broj 9 upisan je 121 birač za republičke izbore i 154 za beogradske. Interesantno je da je ta zgrada u vlasništvu bivšeg rukometaša, a sad istaknutog člana SNS Vladimira Mandića.

Objavljeno je i da je u selu Rvati, u opštini Obrenovac, u jednoj kući prijavljeno neverovatnih 238 birača.

Imali smo i primer žene koja je uoči izbora bila prijavljena u Smederevu, a zatim u Grockoj, da bi zatim potpuno nestala iz biračkog spiska.

Inače, koalicija „Srbija protiv nasilja“ ocenila je ranije večeras da je izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji potvrdio sve izborne neregularnosti na koje su ukazivali, kako kažu, od predizbornih uslova, preko izborne kampanje, do samog izbornog dana. Iz koalicije su istakli da izveštaj daje legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu.

***

BONUS VIDEO – CRTA utvrdila da su migracije birača uticale na izbore, Brnabić poručuje – laž

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare