Miodrag Jovanović, Milica Đurđević Stamenkovski, Miloš Stanković gosti u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

Čak iako se stvore uslovi za ponovno raspisivanje beogradskih izbora to još uvek ne znači da Ustavni sud nema obavezu da odgovori na zahtev o poništavanju tih izbora, rekao je večeras u "Utisku nedelje" profesor Pravnog fakulteta BU i jedan od osnivača "ProGlasa" Miodrag Jovanović.

„Ustavni sud nema rok, ali bi morao da se rukovodi jednom prostom činjenicom, a to je da je ova stvar vrlo urgentna i da je reč o temeljnom problemu“, rekao je Jovanović i dodao kako „institucije u Srbiji ne rade ništa“.

Jovanović je u „Utisku nedelje“ na TV Nova ocenio da će izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrditi da u ovoj državi „nema slobodnih i poštenih izbora“.

„Do Evropskog parlamenta je došlo tako što je Vlada Srbije pozvala OEBS, posmatračku misiju ODIHR-a koja je ustanovila to što je ustanovila. To je pokrenulo celu priču i završilo je u Evropskom parlamentu. Sad će izaći izveštaj koji će potvrditi da u ovoj državi nema slobodnih i poštenih izbora“, rekao je on.

Jovanović je kazao i Milici Đurđević Stamenkovski, predsednici Srpske stranke Zavetnici, da je „prešla na stranu vlasti“.

Miodrag Jovanović gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

On je ukazao da se Stamenkovski u prošlom gostovanju u „Utisku nedelje“ hvalila da su oni prva opoziciona stranka koja je skupila potpise za izbore, a danas je najdalje od opozicije i priprema se da uđe u vlast.

„Ni u jednoj normalnoj demokratskoj zemlji nema da Vi kao talentovan političar izgubite na izborima i onda se pripremate da se pripojite vlasti. Ovo je logika nasilnika u kući kada žena kaže komšiji koji prijavi nasilje da joj ruši kuću, veći je problem šta će pričati komšiluk, a nije problem nasilje koje je muž vršio, to je trenutna Vaša politika“, rekao je Jovanović.

Odluka o novim beogradskim izborima zavisi od Aleksandra Vučića, ocena je Miloša Stankovića, profesora Pravnog fakulteta BU i člana Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije.

On je istakao da izbori održani 17. decembra prošle godine predstavljaju „manifestaciju brutalnog gaženja volje naroda“.

Miloš Stanković gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

Stanković je naveo i kako je saglasan sa „ProGlasom“ oko minimalnih izbornih uslova, ali dodaje da je pitanje koliko je „politički realno da se oni ostvare do sledećih izbora“.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski potvrdila je u „Utisku nedelje“ da su postojali razgovori oko pristupanja ove stranke najavljenom Vučićevom pokretu.

Voditeljka Olja Bećković citirala je izjavu Đurđević Stamenkovski o ovom pokretu od pre skoro godinu dana da je to „pokušaj odbrane rejtinga Aleksandra Vučića“ dok je nedavno rekla da je to „revolucionarna ideja“ i upitala liderku Zavetnika šta se to promenilo.

„I zašto to više nije očajnički pokušaj da se odbrani rejting Vučića nego revolucionarna ideja? Šta se promenilo“, upitala je Bećković.

„Ništa se nije promenilo“, odgovorila je Đurđević Stamenkovski.

Milica Đurđević Stamenkovski gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

„Možete da budete sa onima koji su vam lepili plakate“, upitala je voditeljka.

„To su moje lične borbe“, kazala je liderka Zavetnika.

Na pitanje šta misli ko je naručio te plakate, Đurđević Stamenkovski je odgovorila da ne zna.

„Složićemo se da hajka koju je vlast vodila protiv mene nije bila lagodna, ali meni je država iznad moje karijere“, rekla je ona.

***

BONUS VIDEO – Utisak nedelje – Raša Nedeljkov, Miodrag Majić i Vladica Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar