Foto: Nova.rs

Kosovski "Gordijev čvor" uskoro bi trebao da bude presečen. Sudeći po izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, višedecenijska saga oko statusa mogla bi biti okončana implementacijom francusko-nemačkog sporazuma koji je je diplomatska "velika petorka" donela u Beograd. Portal Nova.rs je istraživao to kako je izgledala politika prema Kosovu od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, odnosno kako je u prethodnih 10 godina izgledao Vučićev lažni kosovski ciklus. Pred vama je peti deo serijala.

Kriza na Kosovu i Metohija gotovo u kontinuitetu traje od leta 2022. godine. Fokus javnosti tada je bio na problemu oko preregistracije vozila i odluke prištinskih vlasti da kazne Srbe koje imaju KM tablice.

Intervenisao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, tenzije su se smirile, ali je situacija kulminirala nekoliko meseci kasnije. Budući da godinama Kosovo nije implementiralo odredbu Briselskog sporazuma koja se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO), ali i zbog pojačačnog pritista na Srbe, građani sa severa Kosova odlučili su da napuste sve institucije.

„Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa KiM pozivamo Prištinu, da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi na osnovu mandata Generealne skupštine UN i uz posredovanje EU. Briselski sporazum i svi ostali postignuti u dijalogu. Zbog toga smo odlučili da napustimo sve političke institucije. Dakle, Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova., ali i da prekinemo učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova“, rekao je bivši ministar u Vladi Kosova Goran Rakić.

Novak Nedić, Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uz simbolično skidanje uniformi pred TV kamerama, za samo nekoliko dana odnosi Beograda i Prištine vraćeni su na period 2011. kada su vođeni tehnički pregovori.

Ipak, dramatično pogoršanje situacije i podizanje tenzija između Beograda i Prištine desilo se nakon što je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić. Građani su se brzo oglasili dogovorili i organizovali barikade kako bi sprečili da uhapšenog Pantića prebace u Prištinu.

Dejan Pantić Foto: Kosovo Online

Odmah je napravljeno nekoliko barikada, koje će do njihovog uklanjanja imati više od 10.

Punih 19 dana Srbi su bili na barikada, dok je za to vreme premijer Kosova Aljbin Kurti govorio da će ih skloniti ili Kfor ili policija Kosova. Nakon protesta, barikada i očigledno posredovanja međunarodne zajednice, uhapšeni Srbi, uključujući i Dejana Pantića pušteni su na slobodu. Pored toga, kosovska strana poručila je da neće goniti Srbe, ali da oni moraju da sklone barikade.

Foto: Nova.rs

I, Srbi su to učinili. Naravno, na savet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je održan u Raškoj iza zatvorenih vrata, Vučić je poručio da Srbi moraju da povuku. Iako su prema njegovim rečima razgovori bili veoma mučni i teški, jer Srbi nisu hteli da se povuku. Okupljenim građanima Vučić je rekao da je došao da ih sluša celu noć i da je sve otkazao.

Neposredno pre sastanaka iza zatvorenih vrata, predstavnici kosovskih Srba poručili su da se plaše da povuku barikade „jer će ih loviti kao zečeve“.

Predsednik je obećao da će iskoristiti svoje nadljudske sposobnosti da zečeve pretvori u vukove, tražio je da mu se obezbedi pidžama…

„Ako krenu, pa uhvate jednog od nas ili dvojicu kao zečeve, nema više zečeva, pošto zečevi postaju vukovi. Pa više nema nikakvih garancija“, rekao je Vučić i nakon sastanka poručio kako se sve okončalo:

„Molio sam ih, a onda sam izašao da prošetam i oni su sami doneli odluku“, preneo je Vučić deo atmosfere sa „napetih“ pregovora pošto je vratio kamere u salu.

Ono što je u tom trenutku bilo dosta interesantno javnosti je činjenica da se Vučić u tom trenutku danima nije pojavljivao u javnosti. Pojavile su se međutim informacije da je predsednik Srbije baš tih dana bio u SAD. Na tu temu za naš portal govorio je Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Da li je Vučić otputovao tajno u Ameriku, kako kažu ljudi iz njegovog najbližeg okruženja i da li ga zato ga nema da reaguje? Navikli smo da se uvek prvi javlja i komentariše aktuelna zbivanja, a sada – muk. Nema ga da kaže ni reč o situaciji u Pirotu, o pucnjavi na Kosovu, o zabrani srpskom patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo. Zaista čudno“, rekao je Aleksić ranije za Nova.rs.

Dosta bojažljivo, nakon sastanka sa Srbima krenulo je povlačenje barikada, ali se Srbi nisu vratili i dalje u kosovske institucije. Umesto povratka u kosovske institucije, krenuli su intenzivni diplomatski napori ka postizanju sporazuma Beograda i Prištine.  I ti napori su se očigledno ubrzali.

Prvo je zamolio i ubedio Srbe da se povuku sa barikada, da bi prošle nedelje iznenada, nakon razgovora sa “velikom petorkom”, saopštio da smo spremni da prihvatimo koncept sporazuma zasnovanog na francusko nemačkom predlogu.

“Došla je ‘petroka’ i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će naneti veliku štetu Srbiji’“, rekao je u svom obraćanju Vučić.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Uporedo sa pritiskom, obe strane u pregovorima pokazuju svoje nezadovoljstvo. Kada je reč o kosovskoj strani, Prištini je veliki „kamen u cipeli“ imlementacija Zajednice srpskih opština, dok se Srbiji ne sviđa odredba sporazuma u kojoj se traži da obe strane pristanu da blokiraju jedna drugu u međunarodnim organizacijama.

Takva formulacija predstavlja za Srbiju mogućnost da Kosovo postane članica UN, što je za Beograd crvena linija, o čemu su govorili i najviši državni funkcioneri.

Bonus video:Barikade se uklanjaju – šta ostaje posle njih?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare