Foto:AP Photo/Visar Kryeziu; printscreen/PINK; instagram buducnostsrbijeav; Nova.rs

U sredu oko 19 časova predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao je u helikopter i krenuo ka Raškoj, na sastanak sa Srbima s Kosova. I tako je počela još jedna filmska priča u kojoj, izuzev glavnog glumca, niko nije znao da statira u unapred izrežiranom komadu, gde je čak i pidžama brižljivo odabrana…

Uvodna scena je ona pomenuta iz helikoptera. Iako je možda trebalo početi slikom s barikada, gde su se građani severa KiM punih 19 dana smrzavali, tražeći puštanje na slobodu policajca Dejana Pantića. Zatim i formiranje Zajednice srpskih opština… Prethodno su napustili kosovske institucije i ostavljali svoje poslove, ohrabreni obećanjima političara, što onih iz Srpske liste, što onih iz Beograda…

Sledeći kadar – kasarna. Sve je spremno za dolazak vrhovnog komandanta srpske vojske, koji pre početka sastanka za TV Pink poručuje da će noć biti duga i teška.

Zatim predsednik okupljenim građanima kaže da je došao da sluša celu noć i da je sve otkazao, pa i svoju godišnju predsedničku konferenciju – kamen da zaplače.

Foto: Printscreen/TvPink

Naizmenično govore Vučić, građani, predstavnici Vojske Srbije, bivši policajci i vrlo brzo se sve pretvara u jednu papazjaniju u kojoj se spominju zečevi, vukovi, pidžame i učkuri…

Predsednik obećava da će iskoristiti svoje nadljudske sposobnosti da zečeve pretvori u vukove, traži da mu se obezbedi pidžama, ona prava – vojnička, obećava, obećava i obećava…

“Ako krenu, pa uhvate jednog od nas ili dvojicu kao zečeve, nema više zečeva, pošto zečevi postaju vukovi. Pa više nema nikakvih garancija”, rekao je Vučić, bez da je ikome bilo jasno na šta tačno misli.

I dok traje ova patriotska tirada, gube se priče običnih ljudi, žena koje su zaista uplašene stalnom tenzijom, upadima kosovskih policajaca na sever i gomilanjem srpske vojske uz administrativnu liniju.

Foto: Printscreen/TvPink

Onda predsednik kaže da svi Srbi imaju u njemu oca i brata i da je “za njih postavio leđa”…

“Ceo svet me optužio da sam organizovao barikade. Nisam ni znao, saznao sam sa tri sata zakašnjenja. Nisam se povukao ni tada, postavio sam svoja leđa, i rekao da sam ja uz narod na barikadama. To je moj narod i biću uz svoj narod. Ali mora da postoji racionalan i odgovoran pristup. Kako će da vas love kao zečeve, šta ćemo da sedimo i ćutimo. Izvukli su i oni lekciju”, rekao je Vučić.

Miloš Vučević i Milan Mojsilović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Obaveštava potom građane da smo dobili super ponudu i odjavljuje i barikade, ali i onu silnu vojsku i policiju kojima je pre samo tri dana naredio da budu u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Drama dobije potpuno nove obrise kad na scenu stupi „Krizni štab sa barikada“, predvođen Milanom Radoičićem. Znalo se da slede ozbiljni razgovori i ubeđivanje, pa kamere više nisu bile poželjne. Predsednik je odlučio da sedmoj sili pokaže rukom u pravcu izlaznih vrata.

„Molio sam ih, a onda sam izašao da prošetam i oni su sami doneli odluku“, preneo je Vučić deo atmosfere sa „napetih“ pregovora pošto je vratio kamere u salu.

Epilog: Na opšte iznenađenje, pala je odluka da se uklone barikade.

Time je došao kraj još jedne dvadesetodevne drame, na čijem je kraju bilo mnogo razočaranih. Pre svega na Severu Kosova.

BONUS VIDEO: Još u septembru sam rekao da hoće da nas zgrome i zdrobe: Vučić i patrijarh o situaciji na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare