Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ; Vesna Lalić/Nova.rs; Shutterstock

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i član komiteta Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Mihael Rot napisao je na društvenoj mreži IKS, da se ne sme nastaviti sa banalizovanjem aktuelnih događaja u Srbiji i da se izbori moraju ponoviti.

Nakon kritika koje je uputio čitav nemački establišment, na račun održanih izbora, odnosno svih nepravilnosti koje su uočene prilikom izbornog dana ali i izborne kampanje, oglasio se na svom „X“ nalogu i Mihael Rot predsednik Odbora za spoljne poslave nemačkog Bundestaga.

On je uz autorski tekst Dragana Đilisa za „Politico“, koji je posvećen postizbornim dešavanjima u Srbiji, ostavio i svoj komentar.

„Potpuno je neverovatno da se nastavi sa banalizovanjem dešavanja u Srbiji. Izbori se moraju ispitati a posle toga i ponoviti. Režim u Srbiji mora da zaustavi politiku balansiranja između Zapada i Rusije. Vučić ugrožava mir na Balkanu“, napisao je Rot.

Kritike čitavog establišmenta Nemačke na račun izbornog procesa u Srbiji

Uoči ovogodišnjih izbora u Srbiji, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok je poručila “pažljivo gledamo”.

I bi tako. Pažljivo su ispratili, posebno izborni dan, a ocene tih izbora nisu baš najviše, kako bi voleo “najbolji student prava”. Umesto čestitki na račun ubedljive i apsolutne pobede kako je Vučić naziva, stigle su kritike od čitave vladajuće koalicije u Nemačkoj.

Pre svih oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na zvaničnom “X” nalogu.

PROČITAJTE JOŠ:

“Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, rekli su iz ovog Ministarstva.

Oštriji su bile Socijaldemokrate kancelara Nemačke, Olafa Šolca, koji su rekli da je potrebno sprovesti istragu.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

“Krađa glasova, mito i korupcija ne sme biti dozvoljena u demokratskom svetu. Srbi zaslužuju pravdu i demokratiju, ne lažne izborne procese sa nasiljem i polarizacijom”, ukazale su socijaldemokrate.

Zbog izbornih neregularnosti najoštriji bio je Tomas Hakre iz Stranke slobodnih demokrata Nemačke (FDP), koji je poručio da bi bilo moguće razmatriti stav o pristupnim pregovorima Srbije u EU.

“Ako se tvrdnje nastave potkrepljivati, EU bi bilo dobro savetovati da konačno ispita svoj odnos sa Srbijom i razmotri ozbiljne posledice u pogledu pristupnih pregovora“, naglasio je Haker u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar