Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na današnjoj sednici Vlade Srbije kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić ministri nisu saznali ništa novo o predlogu Evropske unije i Amerike o Kosovu. Iako se očekivalo da će se ovom prilikom dogovarati strategija naše države u vezi daljih pregovora s Prištinom, kako saznaje Nova.rs, kabinet Ane Brnabić odslušao je samo Vučićev monolog o tome da je teško i da će biti još teže. Šta će biti naš odgovor na nemačko-francuski predlog o Kosovu, građani će možda saznati u predsednikovom večerašnjem vanrednom obraćanju. A možda i neće...

Nakon jučerašnje drame na sastanku u sedištu SNS, kada su se navodno neki članovi ove stranke usprotivili prihvatanju evropskog plana za Kosovo, nakon čega je Vučić zapretio ostavkom, sednica Vlade prošla je mirno.

Na sastanku s premijerkom i ministrima Vučić je prema najavama trebalo da izvesti Vladu konkretnije o tome kakvi su zahtevi postavljeni pred Srbiju na njegovom sastanku sa diplomatskom petorkom EU i SAD.

To se, međutim, nije desilo.

„Rečeno je sve ono što je prethodnih dana rečeno za medije. Ni slova više nije bilo. Sednica je završena bez ikakvog zaključka, dakle, niko od ministara nema ni blagu predstavu o tome da li ćemo prihvatiti nemačko-francuski plan, imamo li mogućnost da utičemo na to da se u tom predlogu nešto menja, hoćemo li se saglasiti sa ulaskom Kosova u međunarodne organizacije“, kaže sagovornik Nova.rs iz Vlade.

Umesto o strategiji, Vučić je sa ministrima pričao o poplavama širom Srbije, o problemima u određenim resorima, a zatim su ministri slušali o pritiscima na predsednika.

„Rekao je da ga sa svih strana napadaju i da će ti napadi biti sve gori, kao i da dobija pretnje da više neće biti u politici.  Ponovio je i da je to zato što je Srbija uspela da bude lider svuda i da će situacija biti sve gora“, navodi naš sagovornik.

Dakle, ministri nisu saznali ništa novo, a da li će u večerašnjem vanrednom obraćanju javnosti predsednik otkriti nešto više građanima, ostaje da vidimo.

Ono što je u međuvremenu stiglo do javnosti jeste navodni predlog sporazuma, u kojem je najktritičnija tačka broj četiri.

U njoj piše da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u sve međšunarodne organizacije, što znači i u Ujedinjene nacije, što je bila jedna od crvenih linija o kojiam je Vučić u više navrata govorio.

Izvesno je i to je Srbija spremna da prihvati evropski koncept i da radi na implementaciji evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kako je rekao Vučić nakon sastanka sa predstavnicima EU, Nemačke, Francuske, Italije i SAD. 

BONUS VIDEO: Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar