Bivša službenica ambasade u Grčkoj Irena Šarac, poznata javnosti po aferi krađe goriva u vrednosti od oko dva miliona evra, odlukom predsednika Srbije Aleksandra Vučića postavljena je za novu ambasadorku Srbije u Španiji.

Ona je putem medija optuživana da je zajedno sa kolegama, tadašnjim otpravnikom poslova u Atini Brankom Lazarevićem i konzulom Jelenom Srdanović Dželebdžić učestvovala preprodaji goriva u periodu od marta 2014. do februara 2016. godine, koji je kupovan po povlašćenim cenama za diplomate, a zbog čega je oštećen budžet Grčke, a ugled Srbije doveden u pitanje.

Kako je “Blic” već pisao, oni su u papirima zaveli da su potrošili 30 tona goriva za dve godine, što je i teoretski nemoguće. Prema podacima koje je tadašnji ambasador u Atini Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu, premijeru i BIA, reč je o sumi koja je čak šest puta veća od realne.

Irena Šarac demantovala je ove navode medija, tvrdeći da se vratila u Srbiju na lični zahtev, a o njenom angažovanju za Nova.rs je govorio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

„Želim da istaknem da je Irena Šarac, v.d. pomoćnica ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju, jedna od naših najboljih karijernih diplomata, čije je imenovanje na mesto pomoćnika naišlo na nepodeljenu podršku zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova. Pored profesionalnih zasluga, njeno imenovanje je pratila i bezbednosna provera i provera da li se vodi bilo kakav postupak protiv nje. Uostalom, sama Irena Šarac je tužila sve koji su objavljivali neistine o njoj, i taj spor dobila. Reč je o osobi koja ceo život radi u Ministarstvu spoljnih poslova i obavljala je razne odgovorne dužnosti, dobijajući priznanja i od naših državnih organa i predstavnika diplomatskog kora za svoj rad. Žalosno je da se o takvoj osobi iznose gnusne laži. Time se pokušava baciti ljaga ne samo na Irenu Šarac nego i na celo Ministarstvo spoljnih poslova i karijerne diplomate koje u njemu rade, što sa gnušanjem odbijam. I apsolutno stojim iza nje“, naveo je Dačić za Nova.rs.

Sudeći po zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Šarac je pre postavljenja na novu funkciju bila zaposlena kao v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju. U svojoj biografiji navodi da je u MSP zaposlena od 2005. godine. Radila je najpre kao pripravnik u Diplomatskom protokolu, a potom u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, zatim u Ambasadi Republike Srbije u Atini, Sektoru za bilateralnu saradnju, a od maja 2021. godine bila je na dužnosti načelnika Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik.

Napomena: Po objavljivanju ovog teksta redakciji Nova.rs javio se advokat Irene Šarac koji nam je ukazao na činjenicu da je Viši sud u Beogradu utvrdio da se objavljivanjem informacija o navodnoj krađi goriva krši pretpostavka nevinosti Irene Šarac, kao i da se protiv nje povodom ovih optužbi nije vodio nikakav kazneni postupak. 

BONUS VIDEO: Zagreb – nagrada za našu predstavnicu, a gde je ambasadorka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare