Ivica Dačić i Irena Šarac Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagovao je na pisanje portala Nova.rs da bi Irena Šarac, bivša službenica ambasade Srbije u Grčkoj, trebalo da bude imenovana za novu ambasadorku naše zemlje u Španiji, rekavši da je žalosno da se o takvoj osobi iznose gnusne laži, te da apsolutno stoji iza nje.

Irena Šarac, bivša službenica ambasade Srbije u Grčkoj, trebalo bi da bude imenovana za novu ambasadorku naše zemlje u Španiji. Njeno ime postalo je poznato javnosti kad je otkrivena navodna afera krađe goriva, kojom je oštećen budžet Grčke, kako se procenjivalo, za oko dva miliona evra.

„Želim da istaknem da je Irena Šarac, v.d. pomoćnica ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju, jedna od naših najboljih karijernih diplomata, čije je imenovanje na mesto pomoćnika naišlo na nepodeljenu podršku zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova. Pored profesionalnih zasluga, njeno imenovanje je pratila i bezbednosna provera i provera da li se vodi bilo kakav postupak protiv nje. Uostalom, sama Irena Šarac je tužila sve koji su objavljivali neistine o njoj, i taj spor dobila. Reč je o osobi koja ceo život radi u Ministarstvu spoljnih poslova i obavljala je razne odgovorne dužnosti, dobijajući priznanja i od naših državnih organa i predstavnika diplomatskog kora za svoj rad. Žalosno je da se o takvoj osobi iznose gnusne laži. Time se pokušava baciti ljaga ne samo na Irenu Šarac nego i na celo Ministarstvo spoljnih poslova i karijerne diplomate koje u njemu rade, što sa gnušanjem odbijam. I apsolutno stojim iza nje“, naveo je Dačić za Nova.rs.

Podsetimo, mediji su pisali da je Šarac, zajedno sa kolegama, tadašnjim otpravnikom poslova u Atini Brankom Lazarevićem i konzulom Jelenom Srdanović Dželebdžić, učestvovala preprodaji goriva u periodu od marta 2014. do februara 2016. godine, koji je kupovan po povlašćenim cenama za diplomate, a zbog čega je oštećen budžet Grčke, a ugled Srbije doveden u pitanje.

Irena Šarac demantovala je ove navode medija.

PROČITAJTE JOŠ...

Inače, Šarac je, kako se navodi na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, zaposlena kao v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, a u svojoj biografiji navodi da je u MSP zaposlena od 2005. godine. Radila je najpre kao pripravnik u Diplomatskom protokolu, a potom u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, zatim u Ambasadi Republike Srbije u Atini, Sektoru za bilateralnu saradnju, a od maja 2021. godine bila je na dužnosti načelnika Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik.

***

BONUS VIDEO: SPS je ubeđen da za slavlje ima razloga: Dačić slavi i ne zna ništa o Vulinovim potezima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare