Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon nezapamćene tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je stradalo devet osoba nakon što ih je ubio učenik K.K. (14), gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić uputio je saučešće porodici stradalih, ali je bilo upadljivo da se kao prvi čovek glavnog grada nije pojavio juče u gradu. Kao gradonačelnik, Šapić je barem simbolično morao da bude sa svojim sugrađanima u ovim teškim trenucima za porodice stradalih i sve građane Srbije. Za to vreme, bio je na odmoru i osim objave na društvenim mrežama, nije se oglašavao.

Osim objave na društvenim mrežama, uočljivo je bilo da se Šapić nije pojavio u blizini škole ili istupao pred kamerama, niti se oglašavao zvaničnim saopštenjima nakon ovog zločina. Šapić nije ni u sredu uveče bio sa građanima koji su zapalili sveće i položili cveće sa tragično preminulu decu.

Prema informacijama Nova.rs, Šapić se trenutno nalazi na odmoru u inostranstvu. Pored toga, kao gradonačelnik Beograda nije uputio zvanično saopštenje oko celog slučaja, što bi kao prvi čovek Beograda morao da uradi.

Foto: FoNet/Beoinfo

Kako Nova.rs saznaje, deo Vlade Srbije uspostavio je kontakt sa Šapićem kako bi se uključio nakon velike tragedije, ali je, kako kažu naši izvori, on poručio „da nije nadležan“.

Umesto toga, Šapić se oglasio na društvenim mrežama gde je izjavio saučešće porodici stradalih.

“Kao gradonačelnika Beograda, ali, pre svega, kao čoveka i oca, duboko me je potresla vest o jutrošnjem tragičnom događaju, nezapamćenom u istoriji našeg grada. U ime Grada Beograda i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama poginule dece i radnika obezbeđenja, svesni neopisivog bola i tuge koju osećaju porodice nastradalih nakon ove tragedije i nenadoknadivog gubitka”, napisao je Šapić na Instagramu.

U prigodnoj poruci, Šapić je ostavio mogućnost da Grad na sve načine pomogne porodicama nakon ovog zločina, što je minimalan znak solidarnosti koje Beograd može da učini za sve što je potrebno kako bi se ova trauma prevazišla.

Grad može i mora da pomogne porodicama stradalih, iako u ovoj situaciji niko više ne može popuni njihovu prazninu, ali nepodeljeno je mišljenje da je Šapić morao da bude zajedno sa svojim sugrađanima u ovoj tragediji. Minimalno što je morao da uradi jeste da prekine odmor.

Podsećamo, Kosta K. (14) upao je juče rano ujutru s oružjem u školu „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i ubio devet osoba iz očevog pištolja. Usmrtio je portira škole i osam učenika, dok je šestoro povređeno.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je kasnije saopšteno, osumnjičeni učenik je u svojoj sobi mesec dana planirao zločin, znao je šifru sefa u kome njegov otac drži oružje, a čak je odlazio i u streljanu gde je vežbao pucanje. Ono što je izvesno jeste i da je Kosta K. u proteklom periodu vežbao pucanje, što objašnjava to što 14-godišnji dečak znao da rukuje oružjem. Pucao je iz dva pištolja i menjao šaržere. Takođe, ministar Branko Ružić objavio je juče da je učenik bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Nakon toga, uhapšen je i otac napadača kome je određeno zadržavanje.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kada je reč o povređenim đacima, direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima lekari razgovaraju. Reč je o dvoje učenika i nastavnici.

„Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao sa teškim, kompleksnim, prostrelnim povredama grdunog koša, vrata i kičme, imao je dve operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako opasni i kvalifikovati da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija“, rekao je dr Ašanin.

Veliki broj građana, učenika i prosvetnih radnika okupilo se jutros ispred škole „Vladislav Ribnikar“ kako paljenjem sveća i polaganjem cveća odali počast stradalim učenicima.

Osim toga, glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je danas odluku da obustavi rad u svim školama.

Branko Ružić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dodatno, zahtevaju i hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića.

Bonus video: Oporavljaju se učenici i nastavnica povređeni u pucnjavi u školi na Vračaru: Direktori KCS i Tiršove otkrilu u kakvom su stanju trenutno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare