Marija Obradović, bivša ministarka i funkcionerka SNS retko se pojavljuje u javnosti nakon što već dve godine nije u prvom ešalonu naprednjaka. U javnosti se pričalo da se sukobila sa predsednikom Aleksandrom Vučićem oko kandidata za gradonačelnika Beograda, što se poklopilo sa njenim odlaskom sa svih pozicija u partiji. Iako se retko pojavljuje u medijima, nedavno je viđena na mitingu SNS u Novom Sadu, gde inače radi u "Srbijagasu", a koji godinama vodi funkcioner SPS Dušan Bajatović.

Godinama je jedno ime bilo neizostavni deo naprednjačkih Vlada ili poslaničkih klubova. Najpre kao poslanica i visokopozicionirana funkcionerka SNS, a onda i ministarka, Marija Obradović bila je u prvom ešalonu najviđenijih naprednjaka.

Tokom vladavine SNS često je bila aktivna, uvek na prvoj liniji odbrane aktuelne vlasti, spremna i za razgovor sa opozicionarima, pa je njen izostanak sa čelnih pozicija bio je pravo iznenađenje.

Marija Obradović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Pomalo i zaboravljena, jer naprednjaci neretko smenjuju kadrove i dovode nove, Obradović je konačno neko mogao da vidi u javnosti. Nesvesno ili ne, ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić objavio je fotografiju sa mitinga SNS u Novom Sadu, a u kadru je bila upravo Obradović.

Ona trenutno radi kao službenica u “Srbijagasu”, čiji je direktor Dušan Bajatović, a za svoju poziciju prima platu od 140.000 dinara. I to je trenutno sve može da se sazna o članici SNS koja je već nekoliko godina “na ledu”.

Sukob sa Vučićem

Do 2021. godine Marija Obradović je sedela u prvim redovima u poslaničkoj klupi SNS, imala potpredsedničko mesto u stranci, da bi političku karijeru krunisala mestom u Vladi Srbije. Dve godine, od 2020-2022. godine pokrivala je resor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali je onda otišla sa svih pozicija.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema informacija koje su se tada pojavljivale u javnosti, ona je na sednici Predsedništva SNS 2021. godine imala sukob sa tadašnjim šefom stranke Aleksandrom Vučićem.

Da podsetimo, na toj sednici, članovima Predsedništva SNS saopšteno je da će doći do spajanja ove stranke sa SPAS Aleksandra Šapića. Ova informacija je prihvaćena bez gotovo ikakvih protivljenja, međutim, u delu u kojem se razgovaralo o budućim gradskim izborima, Obradović je iznela predlog da Srpsku naprednu stranku treba da predstavlja žena.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je Nova.rs pisala, ministarka je iznela predlog, pravdajući ga istraživanjima koja govore da bi upravo žena najbolje prošla kao nosilac liste za gradske izbore.

Njena ideja nije naišla na dobar odziv, a tadašnji predsednik stranke pozvao je Obradović da kaže koja tačno istraživanja to govore.

Neposredno nakon ove sednice Predsedništva počelo je i glasanje u svih 169 odbora Srpske napredne stranke, kada su odbornici mahom glasali za nepoverenje ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, a sporadično su se pojavljivali slični zahtevi i u vezi sa Marijom Obradović.

PROČITAJTE JOŠ:

Afera „Gakovo“ i „potapanje“ bivše ministarke

Obradović se našla u nemilosti vladajuće stranke zbog afere “Gakovo”, a tu temu su najpre pokrenuli somborski naprednjaci na sednici Gradskog odbora 14. maja, navodeći da, uz Nebojšu Stefanovića, stranku mora da napusti i Obradović zbog umešanosti u taj skandal.

Afera „Gakovo“ je zapravo priča o farmi svinja čiji je vlasnik, Vladimir Vrbaški, navodno sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i koji je pomenutu farmu prodao naprednjacima pre četiri godine.

Kako je krajem marta pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Vrbaški je gazdinstvo “Gakovo” krajem 2017. prodao tada jedva punoletnom Stefanu Videkanjić, bratancu tadašnjeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, članu SNS.

Ubrzo se, navodi VOICE, u katastarskoj evidenciji ,pored mladog Videkanjića, kao vlasnici upisuju Ivan Bojović, partner Marije Obradović i Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine. Nakon te informacije, ova afera počela je da se vezuje za ime aktuelne ministarke.

BONUS VIDEO: „Mi samo znamo za Vučića“, ali i ne ko se kandiduje u Novom Sadu: Na miting SNS kao na tribinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare