Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na predstojećem Glavnom odboru Srpske napredne stranke, koji je planiran za 29. maj, očekuje se velika rokada na čelnim partijskim funkcijama. Najveće promene, kako saznaje Nova.rs, biće na mestu potpredsednika, a od četiri aktuelna, gotovo da je sigurno da svoje mesto neće zadržati Marija Obradović.

Pročitajte još...

Utapanje Srpskog patriotskog saveza u SNS, odnosno dogovor Aleksandra Šapića i njegovog imenjaka Aleksandra Vučića, značajno će uticati na odnosne snaga unutar vladajuće partije.

Funkcioneri koji su do sada spadali u red neprikosnovenih u najmnogoljudnijoj partiji u Srbiji, poput Nebojše Stefanovića i Gorana Vesića, ozbiljno su ugroženi pristupanjem bivšeg vaterpoliste u SNS.

Prvi zbog gubitka uticaja na stranačku vojsku u najvećem gradu u Srbiji, drugi zbog izjave Šapića da ga ne vidi u svom timu koji će voditi prestonicu.

Kako je ranije pisao dnevni list Blic, Šapić će ulaskom u SNS dobiti mesto potpredsednika stranke sa posebnim zaduženjem za Beograd. A da bi se to desilo, neophodno je da se jedan od četiri aktuelna potpredsednika povuče sa funkcije.

Ko su potpredsednici SNS i ko je ugrožen

Vrh Srpske napredne stranke, uz Aleksandra Vučića koji je neprikosnoveni lider partije, čine potpredsednici Miloš Vučević, Milenko Jovanov, Marko Đurić i Marija Obradović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema rečima izvora našeg portala iz vladajuće stranke, upravo je pozicija Obradović najugroženija i ona gotovo sigurno neće ostati na tom mestu nakog Glavnog odbora SNS 29. maja.

“Izvesno je da će Marija izgubiti potpredsedničku poziciju i da će na njeno mesto doći Aleksandar Šapić. Zamerke članstva na njen račun, za vreme izjašnjavanja o poziciji Nebojše Stefanovića, jasno ukazuju da će upravo njeno mesto biti dovedeno u pitanje”, navodi naš sagovornik.

Obradović, koja je inače i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, našla se u nemilosti vladajuće stranke zbog afere “Gakovo”, a tu temu su najpre pokrenuli somborski naprednjaci na sednici Gradskog odbora 14. maja, navodeći da, uz Nebojšu Stefanovića, stranku mora da napusti i Obradović zbog umešanosti u taj skandal.

Afera „Gakovo“ je zapravo priča o farmi svinja čiji je vlasnik, Vladimir Vrbaški, navodno sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i koji je pomenutu farmu prodao naprednjacima pre četiri godine.

Kako je krajem marta pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Vrbaški je gazdinstvo “Gakovo” krajem 2017. prodao tada jedva punoletnom Stefanu Videkanjić, bratancu tadašnjeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, članu SNS. Ubrzo se, navodi VOICE, u katastarskoj evidenciji ,pored mladog Videkanjića, kao vlasnici upisuju Ivan Bojović, partner Marije Obradović i Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine. Nakon te informacije, ova afera počela je da se vezuje za ime aktuelne ministarke.

Podsetimo, Obradović je četiri puta bila narodna poslanica, 2016. godine je izabrana za potpredsednicu SNS, a četiri godine kasnije dobila je i ministarsku funkciju.

Vučević, Đurić i Jovanov – lojalni šefu

Dok će se o budućnosti Marije Obradović u vladajućoj partiji znati više nakon 29. maja, za svoje mesto i poziciju ne mora da brine potpredsednik i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. Ovaj funkcioner SNS važi za jednog od najlojalnijih saradnika Aleksandra Vučića i kao blizak prijatelj njegovog brata, Andreja.

Svoju lojalnost šefu, Vučević je demonstrirao u nekoliko navrata, a posebno se pamti njegova krivična prijava protiv braće Vučić zbog afere “Jovanjica” kojom je nastojao da obesmisli navode opozicije o umešanosti državnog vrha u taj skandal i „otklonila sumnja u njihovu umešanost u taj slučaj“.

Za svoju poziciju, kako navode izvori novina Nova, ne mora da brine ni potpredsednik SNS Marko Đurić. Lojalnost bivšeg direktora kancelarije za KiM i akutelnog ambasadora Srbije u SAD nikada nije bila upitna, a kako ističu naši sagovornici iz vladajuće partije, jedini razlog zbog čega bi eventualno Đurić mogao da napusti partijsku funkciju jeste fizička udaljenost od Srbije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“On se trudi da uvek da bude prisutan i koristi svaku priliku da bude tu. Sumnjamo da će njega Vučić sklanjati, jer je prilično odan”.

Četvrti u nizu, Milenko Jovanov, kojeg je svojevremeno lider stranke, Vučić, uporedio sa sobom rekavši da je reč o mladom čoveku “o kome će se tek pričati i koji će tek zauzeti važne partijske i državne funkcije”, takođe nema razloga za brine uoči sednici GO SNS.

Sagovornici Nova.rs ističu da je Jovanov posebno značajan za stranku, jer kontroliše severni deo Vojvodine, te da uživa naklonost Vučića, koji, kako se navodi, ozbiljno računa na njega u budućnosti.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare