Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Dok je smena Nebojše Stefanovića, o čijem se isključenju iz SNS svi stranački odbori zdušno izjašnjavaju kao iz jednog grla, a po tuđoj direktivi, sad već pitanje dana, u redovima SNS se već sprema sledeća čistka. Prema sve učestalijim glasinama koje po pravilu dolaze “iz izvora bliskih SNS”, u nemilosti vladajuće klike našla se i potpredsednica SNS i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Za puštanje ove informacije u etar bio je zadužen Gradski odbor SNS u Somboru, koji je, prema pisanju lokalnog portala Soinfo.org, 14. maja zatražio smenu Stefanovića, ali i minisatrke Obradović. Poznavaoci prilika unutar SNS smatraju da je smena Obradovićeve zapravo “zatvaranje kruga” i uklanjanje svih ljudi čija su prethodna poslovanja i afere naprasno postale neprijatne za stranački vrh.

Uprkos tome što je malo verovatno da Aleksandar Vučić i njegov najbliži krug nisu znali da je partner ministarke Obradović Ivan Bojović, zajedno sa pokrajinskom poslanicim SNS Draganom Potparom umešan u “aferu Gakovo”, nakon tri godine ova informacija je dobro došla da se iskoristi za unutarstranačko “umivanje”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Okosnicu tog slučaja čine tvrdnje da ona uzgaja svinje u zadruzi osnovanoj zajedno sa mrežom osoba povezanih sa SNS, i to u poljoprivrednom gigantu čiji je vlasnik navodno nekada bio čovek koji se povezuje sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka”, objavio je Glas javnosti 14. maja, takođe se pozivajući na izvore iz somborskog odbora SNS.

“Čovek koji se povezuje sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka” je zapravo kontraverzni vojvođanski biznismen Vladimir Vrbaški, koji je pomenutu farmu prodao naprednjacima još pre četiri godine.

Prema pisanju portala VOICE, Vrbaški je gazdinstvo “Gakovo” krajem 2017. prodao tada jedva punoletnom Stefanu Videkanjić, bratancu tadašnjeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, članu SNS. Ubrzo, navodi VOICE, u katastarskoj evidenciji se pored mladog Videkanjića, kao vlasnici upisuju Ivan Bojović, partner Marije Obradović i Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine.

Kako su prorežimski tabloidi naprasno otkrili aferu Gakovo

No, ovaj podatak očigledno nije bio sporan za SNS sve dok nije zatrebao “dokaz” Stefanovićeve nelojalnosti i umešanosti u aferu prisluškivanja predsednika, koja koincidira sa “obračunom protiv klana Velje Nevolje”.

Tada su prorežimski tabloidi orkestrirano, u skoro identičnim tekstovima, naprasno “otkrili” Vrbaškog, tvrdeći da je “prao pare za Belivuka”, ali i da je “obezbedio 500.000 evra Branku Stefanoviću”, pokojnom ocu bivšeg ministra, “koji je posredovao u kupovini hotela “Šumadija” na Banovom brdu”. Ovi tekstovi kreću da se objavljuju početkom marta.

Već tada je, kaže sagovornik Nova.rs, bilo jasno da je Obradovićeva sledeća, jer je farma u Gakovu počela da “bude smetnja”, ali i dokaz da su i drugi visoki funkcioneri SNS, poput Obradovićeve, poslovali sa sada neprihvatljivim, a nekada dobrodošlim partnerom Vladimirom Vrbaškim.

“Ne postoji jedna osoba u SNS koja može da radi poslove “mimo” stranke. Naprotiv, svi vlasnici privatnih poslova, bilo da imaju tezgu na pijaci ili građevinsku firmu, a članovi su SNS, su uvezani kao kartel. Zar zaista neko može da poveruje da je jedna visokokotirana članica SNS mogla da poseduje i investira milione u nekakvu farmu svinja, a da u stranci to niko nije znao? Da ne pominjemo to da su svi oni u obavezi da “doniraju” stranku ne samo logistički, već i finansijski” , kaže nekadašnji član SNS, napominjući da je dodatno upitno “odakle jednoj pokrajinskoj poslanici i minitstarki novac za takvu investiciju”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar