Foto: Nova.rs

U ovom izbornom ciklusu primetan je veliki broj fantomskih lista koje u svom nazivu sadrži reči "borba" ili “protiv nasilja”, a da nemaju nikakve veze sa opozicionim strankama koje su činile koaliciju “Srbija protiv nasilja” ili koje trenutno čine koaliciju “Biram borbu”. Politikolog Boban Stojanović kaže za Nova.rs da je cilj tih lista da zbune birače, ali i da odvuku određeni broj glasova koji može da bude presuđujući u konačnici.

Zbirne izborne liste za svih 89 opština i gradova, u kojima se održavaju izbori 2. juna, proglašene su pre četiri dana. Kada se sve one analiziraju dolazi se do podatka da je ukupno 18 lista u Srbiji u svoj naziv “utkalo” reč borba, mi ili reči protiv nasilja, a da nemaju nikakve veze sa opozicionim akterima koji su bili prepoznatljivi u prethodnom periodu po upravo tim rečima.

Skupština Srbije konferencija opozicije TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Zanimljiv je i podatak da se takve liste pojavljuju samo po opštinama i gradovima u Vojvodini i Beogradu, ali ne i u centralnoj Srbiji.

Detaljnom analizom utvrđeno je da najviše fantomskih lista, ovog tipa, ima u Zemunu, čak četiri od ukupno devet.

I to su liste: „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad“, „Pokrenimo-okrenimo Zemun“, „Zemun protiv nasilja – Dragana Radivojević“ i „Mi glas iz Zemuna“.

Na Zvezdari postoji jedna lista pod nazivom “Mi smo narod sa Zvezdare”, takođe, na Savskom vencu se pojavljuje lista sa istim nazivom “Mi smo narod sa Savskog venca”, dok je u Grockoj proglašena lista “Mi – za Grocku”. Ni jedna od navedenih lista nema veze sa Branimirom Nestorovićem i njegovim pokretom.

Branimir Nestotović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Takođe, u još jednoj gradskoj opštini u Beogradu, Rakovici, postoji jedna fantomska lista pod nazivom “Ujedinjena opozicija Rakovice – Slobodan Đukić”, a da nema nikakve veze sa bilo kojom opozicionom strankom.

U Vojvodini 10 fantomskih lista

U Vojvodini ima ukupno 10 fantomskih lista, a većina njih u svom nazivu imaju kovanicu “protiv nasilja”.

Tako je u Kikini proglašena lista “Kikinda protiv nasilja – Milorad Miki Aleksić”, u Vršcu “Biram Vršac”, a u Apatinu “Apatin bez nasilja – Miloš Rakas”.

PROČITAJTE JOŠ:

Odžaci, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin i Žabalj mogu se pohvalidi sa po jednom listom “protiv nasilja”.

A u Bačkoj Palanci ima još jedna fantomska lista “MI – Snaga Bačke Palanke”.

Ipak najkreativniji su bili u Staroj Pazovi gde su “izmiksali” sve prepoznatljive reči i spojili u jednu listu, tako će građani u ovoj opštini imati priliku da glasaju za listu “Biram Borbu protiv nasilja”.

Stojanović: Cilj ovih lista je ili da zbune ili da odvuku glasove

Politikolog Boban Stojanović objašnjava da imaju tri vrste sumnjivih lista na predstojećim lokalnim izborima 2. juna.

“Jedne su one koje u svom imenu imaju deo “protiv nasilja”. Cilj takvih lista je da deo dabirača zbune i  pomisle kako je to lista bivše koalicije “Srbija protiv nasilja” i da slučajno, greškom, izabere tu listu, umesto liste bivših članica te koalicije. Ima lista koje kombinuju “Biramo” i “Srbija protiv nasilja“, kao što je slučaj u Staroj Pazovi gde imamo listu “Biram borbu protiv nasilja”. I treća grupa su liste koja pokušavaju da zvuče kao pokret Branimira Nestorovića, kao što je “Mi glas iz Zemuna”. Ta lista nije ni lista doktora Nestorovića ni onog otcepljenog dela, već se radi o fantomskoj listi koja pokušava da iskoristi ime koje je poznato, a u Zemunu nema liste Nestorovića, tako da neko na osnovu toga može da uđe u parlament ili makar da pokupi deo glasova koji mogu da budu presuđujući”, objašnjava Stojanović.

Boban Stojanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On kaže da deluje da je ovakvih lista više nego na prethodnim izborima, koji su održani 17. decembra.

“Verujem da je deo tih lista nastao u koordinaciji sa SNS, ali isto tako verujem da ima i onih koji su samostalno, na svoju ruku, kandidovane od strane nekih lokalaca“, kaže Stojanović.

I zaključuje da su u Zemunu svesno pravljene fantomske liste jer je raspored takav da ispod svake prave opozicione liste ide fantomska koja nosi sličan naziv.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare