Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia, TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Norveškoj gde razgovara sa predstavnicima te države o jačanju političke i ekonomske saradnje i planovima i projektima u oblasti energetike, infrastrukture i investicija. Konkretan povod za dolazak šefa srpske države u Oslo zapravo je finalizacija ugovora o konsultantskim uslugama sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” o čemu je portal Nova.rs prvi obavestio javnost. U međuvremenu, naš portal došao je i u posed pisma koji otkriva kako je Srbija ušla u čitav posao.

Tokom leta, kad je već postalo jasno da će oporavak EPS-a od prošlogodišnjih havarija potrajati mnogo duže nego što su prvobitne procene pokazivale, odlučeno je da se zatraži pomoć, pa se tako ministar finansija Siniša Mali zvaničnim putem obratio Ambasadi Norveške u Beogradu.

Pročitajte još...

U pismu od 30.08. 2022, a u koji je portal Nova.rs imao uvid, ambasador Norveške Jorn Eugen Jelsta odgovorio je pozitivno na zahtev Siniše Malog da Norveška doprinese oporavku energetskog sektora Srbije. U pismu se navodi da je firma „Rystad Energy“, koja je kasnije sklopila posao sa Vladom Srbije, vodeća norveška konsultantska i analitička kompanija u oblasti energetike.

„Srbija i Norveška su, kao i ostale evropske države, pogođene turbulencijama u energetskom sektoru, naročito nakon rata Rusije u Ukrajini i efekata prelivanja na evropska i svetska energetska tržišta. Pored toga, Srbija se nalazi pod negativnim uticajem poteškoća u sektoru uglja, a suša u Evropi dovela je do suvih vodotokova“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Dalje se navodi da je Norveška pozitivno odgovorila na zahtev Vlade Srbije, u čije se ime obratio Siniša Mali.

„S ciljem postizanja maksimalnog potencijala Srbije u sektoru energetike u narednim godinama i decenijama, Norveška je pozitivno odgovorila na zahteve Republike Srbije. U tom smislu, na poziv Republike Srbije, norveška energetska delegacija, koju su sačinjavali predstavnici norveškog Ministarstva nafte i energetike i norveške Direkcije za vodne resurse, kao i osnivač i generalni direktor kompanije Rystad Energy, g. Jarand Rystad i njegove kolege Tim Bjerkelund i Jon Hansen, posetila je Srbiju 2. i 3. avgusta 2022. godine“, navodi se u pismu.

Dalje se navodi da je tokom pomenute posete priremljen teren za predstojeću saradnju u okviru sektora energetike.

Kako je došlo do ovog posla

Podsetimo, Vlada Republike Srbije sklopila je tajni ugovor o konsultantskim uslugama sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” čija početna vrednost iznosi 1,55 miliona emeričkih dolara. Ovaj posao sklopio je ministar finansija Siniša Mali, uz odobrenje premijerke Srbije Ane Brnabić.

Ministar Siniša Mali dobio je ovlašćenje da sa kompanijom “Rystad Energy” potpiše dokument “Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize i u izradi dugoročne strategije za zemlju” koja za prve četiri faze košta 1,55 miliona američkih dolara.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

U obrazloženju zbog čega nije sprovedena javna nabavka, navodi da je izuzetak naparavljen kako bi Republika Srbija izbegla da pruži informacije za koje smatra da bi se njihovim otkrivanjem napravila šteta “bitnim interesima njene bezbednosti”.

Zanimljivo je da na kraju zaključka Vlade Srbije, u tački 8., navodi da „ovaj dokument, radi realizacije, treba dostaviti generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu finansija, a samo radi informisanja Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sadržaj dokumenta eklsuzivno je objavila Nova.rs, što je stvorilo paniku vlasti, pa je premijerka Ana Brnabić tražila da se ispitaju sve okolnosti i najavila krivične prijave.

U dokumentu, koji je podeljen u pet segmenata plana razvoja energetskog sektora, taksativno se navodi koje korake treba preduzeti i u kom vremenskom periodu. Nakon analize stanja, druga faza podrazumeva i predloge za poboljšanje situacije, a dokumentom su predviđa i mogućnost za razvoj energetskog sektora.

Ono što je najviše privuklo pažnju jeste što je dokument klasifikovan kao strogo poverljiv, iako je sadržaj od značaja za sve građane Srbije. Plan razvoja, cena struje, razmatranje privatizacije dela EPS-a, ali i mogućnost razvojna nuklearnih tehnologija ne bi trebalo da bude tajna koju država krije od svih nas.

Šta Vučić poručuje iz Norveške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Norveškoj, sastao se dabas u Oslu sa norveškim kraljem Haraldom V i prestolonaslednikom Hokonom i pozvao ih da posete Srbiju.

Nakon razgovora, on je rekao da da se očekuje promene rukovodstva u nekoliko javnih preduzeća u Srbiji.

„Očekuju nas velike promene u našim javnim preduzećima. Samo za jedno od naših četiri i pet glavnih preduzeća, koliko ih imamo u oblasti energetike, oni(Norvežani) su rekli da je nije neophodna promena rukovodstva“, naveo je Vučić.
Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

On je dodao da će se to sprovesti u najkraćem mogućem roku.

„Mi smo čak ponudili Norvežanima da nam pomognu u tome. Time smo želeli da pokažemo da, za razliku od drugih, nama to nije mesto za otimanje para i partijsku kasu. I to je velika razlika u odnosu na sve ono što smo imali do juče“, rekao je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO: Zašto je Vlada mimo procedura sklopila tajni ugovor o energetici sa norveškom kompanijom.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare