Foto: Filip Krainčanić/ Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Vlada Republike Srbije sklopila je tajni ugovor o konsultantskim uslugama sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” čija početna vrednost iznosi 1,55 miliona emeričkih dolara. Ovaj posao sklopio je ministar finansija Siniša Mali, uz odobrenje premijerke Srbije Ane Brnabić.

Ministar Siniša Mali ovalšćen je da sa kompanijom “Rystad Energy” potpiše dokument “Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize i u izradi dugoročne strategije za zemlju” koja za prve četiri faze košta 1,55 miliona američkih dolara.

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

U obrazloženju zbog čega nije sprovedena javna nabavka, navodi da je izuzetak naparavljen kako bi Republika Srbija izbegla da pruži informacije za koje smatra da bi se njihovim otkrivanjem napravila šteta “bitnim interesima njene bezbednosti”.

Zanimljivo je da na kraju zaključka Vlade Srbije, u tački 8., navodi da „ovaj dokument, radi realizacije, treba dostaviti generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu finansija, a samo radi informisanja Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako saznajemo, ministar Siniša Mali je pregovore oko posla sa norveškom firmom “Rystad Energy” započeo početkom avgusta, kad je u posetu našoj državi došla norveška energetska delegacija, koju su činili predstavnici norveškog Ministarstva nafte i energetike i norveške Direkcije za vodne resurse. Pored njih, sastancima su prisustvovali i osnivač i generalni direktor kompanije “Rystad Energy” Jaran Rystad i njegove kolege Tim Bjerkelund i Jon Hansen.

Oni su u posetu našoj zemlji došli na poziv Vlade Srbije.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, kojim upravlja Mali, dobilo je zaduženje da pripremi predlog kako da se obezbede sredstva za ovaj posao, a novac će biti, kako se navodi u tački 7. zaključka, uplaćen sa računa generalnog sekretarijata vlade.

Bonus video: Vučić najavio potpuni haos ove zime

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar