Približava se 1. septembar, a gotovo četiri meseca od tragedija u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca nijedan zahtev protesta “Srbija protiv nasilja” nije ispunjen. Bratislav Gašić je i dalje ministar policije, Aleksandar Vulin opstaje na čelu BIA, Pink i Hepi nisu ostali bez nacionalne frekvencije, niko nije odgovarao za ove tragedije, a Željko Mitrović najavljuje novi rijaliiti koji treba da počne baš 1. septembra. Na dan kad đaci treba da se vrate u školu. Vlast predvođenja predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz saradnju s vlasnikom Pinka, na ovaj način zapravo je pokazala kakav stav ima prema žrtvama i njihovim porodicama.

Najava Željka Mitrovića da 1. septembra počinje rijaliti Zadruga 7 pod nazivom “Elita” je sve što je potrebno znati o odnosu ove države prema tragedijama od kojih se još nismo oporavili. Jer, jedan od glavnih zahteva protesta je bio upravo to da se zaustave rijaliti programi koji promovišu nasilje i čine ga prihvatljivim.

Foto: N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Slično se desilo i sa svim ostalim zahtevima protesta. Izuzev Branka Ružića koji je podneo ostavku na mesto ministra prosvete, nismo se makli dalje od početka maja. Skupštinski Anketni odbor koji je trebalo da se bavi rasvetljavanjem okolnosti i utvrđivanem činjenica koje su dovele do tragedija u Ribnikaru i Maldenovcu, prestao je da radi praktično i pre nego što je počeo.

Sednica Skupštine na kojoj je trebalo da se utvrdi odgovornost nadležnih bila je pravi debakl. Bratislav Gašić je ostao na mestu ministra policije, a isto je i sa Aleksandrom Vulinom koji je i dalje na čelu BIA. Iako se u međuvremenu našao i na crnoj listi Amerike i protiv njega su pokrenute sankcije.

REM ostaje u punom sastavu, televizije Pink i Hepi i dalje imaju nacionalnu frekvenciju, a pred početak nove školske godine jedino što su nadležni uspeli da smile jeste da izdaju uputstvo nastavnicima i pošalju po jednog policajca u svaku školu. To bi trebalo da znači da su deca sigurna, pa roditelji jelte mogu da odahnu.

Kao da sve pobrojano nije dovoljno, vlasnik Pinka Željko Mitrović guruo je prst u oko porodicama stradalih i svim onim građanima koji punih 17 nedelja protestuju u gradovima širom Srbije.

Pitanje za stranke opozicije, organizatore protesta je šta dalje.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe Pravac Evropa Marinika Tepić u izjavi za Nova.rs kaže da je svakome u Srbiji jasno da Željko Mitrović ne sme da donese nijednu odluku bez Aleksandra Vučića.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Ovom odlukom Vučić, Mitrović, kao i svi SNS mediji preuzeli su na sebe apsolutnu odgovornost za nastavak promovisanja nasilja u društvu. I to kroz licemerje takve vrste da novi Pink rijaliti Zadruga, to leglo nasilja, kriminala i nemorala startuje zajedno sa početkom nove školske godine, dok ništa ne znamo o tome da li je uopšte spreman bezbedan početak škole. A vrhunac licemerja je da Vlada Ane Brnabić prstom nije mrdnula da se ovakvi štetni sadržaji i uklone, ali i zabrane”, kaže Tepić.

Podseća i na činjenicu koja je potpuno skrajnuta iz fokusa javnosti.

“Da podsetim gospođu Brnabić da je Vlada još 4. maja naložila, citiram, ministarstvima pravde i informisanja da u roku od mesec dana pripremi način zabrane sadržaja u medijima, na internetu, portalima, društvenim mrežama koji ističu i promovišu nasilje, kriminalno i drugomedozvoljeno ponašanje i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika! Dakle “zabrane” svega toga. Rok je bio 4. jun. Danas je 23. avgust i uradili su ništa! Osim što njihovi tabloidi još jače i svakodnevno prave kult ubice od izvršioca masakra u Ribnikaru, što je taj isti Pink puštao snimke masovnog ubice iz Gradačca i to u jutarnjem programu, a Vučić učestvovao nešto kasnije u istom programu. Vučić se ne skida sa medija da se hvali, Brnabić isto da ga hvali, dok svoje fabrike i generatore zla ne smeju ni da pipnu, jer pomoću njih isključivo i vlada. A samo za mesec dana normalnosti i oslobođenih medija, sunovratio bi i Vučića i SNS. To je njihova muka i briga, a ne deca, roditelji i obrazovanje”, navela jeTepić.

Lider Narodnog pokreta Srbije i poslanik Miroslav Aleksić kaže da uprkos sveu ovome, nema odustajanja.

Foto:A.K./ATAImages

“Vlast samim tim što ignoriše zahteve protesta pokazuje koliko se otuđila od građana i da nije spremna da u interesu njihove bezbednosti uradi bilo šta što bi škodilo njihovoj propagandnoj mašineriji i političkoj moći, čak i kad su tema bezbednost dece i građana. Mi iz opozicije zajedno s građanima nastavljamo našu borbu i verujem da ćemo uspeti da ispunimo sve zahteve našom zajedničkom upornošću i odlučnošću. Verujem da imamo dovoljno energije da se izborimo za bezbednost svakog čoveka u državi i da to bude prvo na listi naših prioriteta”, kaže Aleksić za Nova.rs.

Na pitanje kako će to uraditi, Aleksić odgovara:

“Mi na protestu protiv nasilja ne možemo da pribegavamo nasilju i puču. Mi ne želimo da ijedan građanin Srbije bude povređenn. Zato će nam biti potrebni izbori, a ovih dana ćemo odgovoriti Vučiću na provokacije u vezi s tim. Opozicija će pred njega izaći sa zahtevom u vezi izbora, a onda bi on trebalo da pokaže da je hrabar i da nije kukakvica. Ali, to ćemo tek da vidimo”, zaključuje Aleksić.

BONUS VIDEO: Željko Mitrović pripremio doček protestantima ispred Pinka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare