Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović objavio je na svojoj televiziji snimke opozicionih prvaka gde se pomoću veštačke inteligencije fabrikuju njihove izjave. Na udaru Mitrovića našli su se predsednik i potpredsednica SSP, Dragan Đilas i Marinika Tepić, a poslednji u nizu bio je lider Narodne stranke, Vuk Jeremić. Komentarišući ovaj slučaj, direktor BIRODI-a Zoran Gavrilović kaže za Nova.rs da bi REM morao da se oglasi, a da političari koji su predmet Pinkovih sadržaja podnesu prijavu kako bi utvrdili da li je ovaj medij prekršio Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u pružanju medijskih usluga. S druge strane, Đilas i Tepić najavljuju tužbu i pokretanje niza postupaka protiv Mitrovića za kog ističu da se bahato iživljava objavljujući falsikovane video snimke.

Danima unazad Željko Mitorvić, najpre na svojim društvenim mrežama, a potom i na svojoj televiziji (koja ima nacionalnu frekvenciju) objavljuje montirane video snimke na kojima se, uz pomoć veštačke inteligencije, modifikuju izjave predstavnika opozicije. Upravo je to razlog zbog čega je Dragan Đilas održao konferenciju za medije ispred zgrade „ružičaste televizije“.

Đilas je istakao da to što radi Mitrović, kog je opisao kao glavnog propagandistu Aleksandra Vučića, veoma opasno i da na isti način mogu da se falsifikuju izjave predstavnika države i time ugrozi čitava zemlja. Najavljujući niz pravnih mera protiv vlasnika Pinka, uključujući i tužbu, Đilas je apelovao da se zakonom zabrani montiranje ovakvih snimaka, jer su, kako kaže, u suprotnosti sa osnovnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima i sa Zakonom zaštiti podataka o ličnosti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja moram da se zapitam da li postoji bilo ko u ovoj vlasti koji bar malo razmišlja do čega ovakve stvari mogu da dovedu? Da li su svesni da neko sutra može da uradi i predsedniku države, premijeru, ministrima. Ko god to bio. Da naprave da oni izgovaraju stvari koje mogu da imaju strašne posledice po građane i po državne interese. Da li su svesni da neko može, ako se ne zabrani, da iskoristi nekog od visokih funkcionera policija da napravi izjavu u kojoj oni govore o nekom novom masakru, ubistivima, ubicama koja šetaju po Srbiji, da izazovu strah i paniku među građanima. Da li je bilo ko svestan u ovoj zemlji do čega ovakve stvari mogu da dovedu“, pitao je on.

PROČITAJTE JOŠ...

Na pitanje da prokomentariše poruku Željka Mitrovića da se opozicija zapravo traži da se zabrani veštačka inteligencija i da se Srbija vrati u srednji vek, Đilas je rekao da „njemu ne može da pomogne ni veštačka inteligencija“.

„Ali Srbiji može da pomogne to što je narod ustao, što se pobunio, što hoće promene i normalnost. Nije vraćanje u srednji vek poštovanje zakona, pravila, moralnih normi i vrednosti. Ne, uništavanje zemlje je upravo ono što rade Željko Mitrović i TV Pink“, dodao je on, napominjući da Srbija zemlja prepuna lažnih informacija.

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže za Novu da o čitavom slučaju mora da se oglasi REM, a da političari koji su predmet Pinkovih sadržaja podnesu prijavu REM-u kako bi utvrdili da li je PINK prekršio Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u pružanju medijskih usluga.

„To da li je neki medijski sadržaj napravljen uz pomoć veštačke inteligencije ili ne, ne utiče na primenu zakona i podzakonskih akata. Političari misle da su povređena njihova prava treba da pokrenu postupke pred REM-om“, objašnjava Gavrilović za Novu.

Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Naš sagovornik napominje da REM ima osnova da reaguje po članu 13 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava, ali dodaje da je presudno da se pokrene postupak.

U ovom članu se navodi da je pružalac medijske usluge, u ovom slučaju PINK televizija, dužna da obezbedi da sadržaj video snimka ili fotografije ne dovede u zabludu ličnosti ili pojave koje su predmet snimka, niti da dovede u zabludu širu javnost.

Slučaj sa montiranjem glasova opozicionih političara objavljenim na Pink televiziji upravo to pravilo i krši.

„Prvi korak je podnošenje prijave, a drugi korak je odluka REM-a. Međukorak je pritisak javnosti da REM radi svoj posao“, zaključuje Gavrilović.

Dok se REM ne trgne iz sna i odluči da preduzme nešto, novi „projekat“ TV Pink biće idealna platforma za novi vid obračuna sa predstavnicima opozicije.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, bivši član REM-a i potpredsednik stranke „SRCE“ Slobodan Cvejić naveo je da se ti video klipovi nikako „ne mogu nazvati satirom jer se u TV formama u kojima se plasiraju satirični sadržaji uvek glumi, uvek drugačije lice predstavlja, navodne, izjave osobe podvrgnute satiri“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Čak i ako se pravi maska, da bi bilo što jasnije na koga se misli, sasvim je jasno da je to maska, a ne stvarna osoba. Ovde te distance nema, tako da je ovo vrlo opasna manipulacija koja može dovesti u opasnost ne samo ugled, nego i fizičku bezbednost osoba koje su predmet satire“, objasnio je Cvejić za Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare