Dejan Vuk Stanković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

U studiju televizije K1 juče je bila napeta atmosfera kada je došlo do verbalne rasprave između analitičara Dejana Vuka Stankovića i izvršnog direktora Instituta za evropske poslove Naima Lea Beširija o čemu je pisala i Nova. rs. Pisanje Nove nije se svidelo Dejanu Vuku Stankoviću koji je našem portalu uputio reagovanje.

Reagovanje Dejana Vuka Stankovića objavljujemo u celosti

Na vašem portalu, potpuno neočekivano pojavio se tekst povodom polemike koju smo u studiju K1, vodili gospodin Beširi i ja. Vi ste u skladu sa sopstvenim uređivačkim senzibilitetom i njegovim, naveli da sam zapretio gospodinu Beširiju povodom njegove rečenice da koristim „Miloševićevu retoriku“, kao što ste na kraju vesti postavili njegovu Tweeter objavu u kojoj se iznose netačne informacije i krivotvore činjenice koje opisuju moj radno-pravni status i mesto na Univerzitetu

1. Izraz „Platićeš mi “ upotrebio sam u pežorativnom kontekstu, i to smislu, polemike koju je svojim drskim provokacijama inicirao Beširi, poistovećujući me Miloševićevom retorikom i vršeći pritom propagandnu diskreditaciju za određeni deo gledalačke publike. Nikad nikom nisam pretio fizički, niti ga napao, niti učestvovao u nekoj tuči iz političkih razloga. Razume se nemam nikakav policijski ni krivično-pravni dosije, koji bi dokazao „istoriju mog nasilništva“. Davanje fokusa mojoj tzv pretnji je stoga cilj rušenja mog kredibiliteta i prikazivanja me kao nasilnika što za svojih pedeset godina nikad nisam bio niti ću biti.

2. Gospodin Beširi tvrdi da je“ čudo kako sam opstao kao asistent na beogradskom Učiteljskom fakultetu“, što je činjenički, tačnije radno-pravno i akademski netačno. Od jula 2017. radim kao vanredni profesor na predmetu filozofija etikom i šef sam Katedre za filozofiju i društvene nauke ove akademske ustanove.

3. Iz okolnosti da sam u nastavničkom zvanju sledi i da više ne mogu da budem magistar filozofije, već sam doktor filozofskih nauka. To naučno zvanje sam stekao 22. 11. 2011. godine i to na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, odbranivši doktorsku disretaciju pred tročalnom Komisijom koju su činili: prof.dr Jovan Babić, prof.dr Milorad Stupar i pokojni prof.dr Mile Savić.

4. Beširi navodi da od 2007. nisam objavio nijedan naučni rad, što je grub falsifikat moje akdemske biografije i jednostavno nešto što je nemoguće, jer sam u periodu od 14 godina unapređen svojim trudom i radom u dva nastavno-naučna zvanja – docenta i vanrednog profesora. Za oba zvanja potrebno je objaviti monografije, naučne radove različitih kategorija, učestvovati na naučnim konferencijama i imati pozitivnu evaluaciju nastavničkog rada. Sve to sam u skladu sa zakonom ispunio i to je verifikovano od strane nadležnih institucija na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu i Univerzitetu u Beogradu.

5. Moj sagovornik tvrdi da sam predavač na Akademiji mladih lidera SNS, što takođe nije tačno u potpunosti i predstavlja zlonamerno potenciranje moje skromne uloge u radu te ustanove. Istina je sledeća: na poziv Predsednika Fondacije za Srpski narod i državu, gospodina Dejana Mihajlova i člana UO Fondacije prof.dr Uroša Šuvakovića održao sam četiri predavanja polaznicima te škole sada već 2019. godine. Dakle, nisam u statusu redovnog predavača, već sam kao i mnoge javne ličnosti, kao što su recimo, doc.dr Žarko Korać ili marketinški stručnjak Nebojša Krstić, učestvovao u predavanjima i diskusionim grupama po pozivu i ništa više. Ne ograđujem se od svog učešća, već ga predstavljam u autentičnom formatu, što bi trebalo da bude i vaš interes kada se pomalo opsesivno bavite predavačima na Akademiji mladih lidera.

6. U vreme vlasti DS nisam imao kontakt ni sa jednim njenim viđenijim članom ili funkcionerom tako da kvalifikativ „Nekad DS“ ne odgovara istini. Od bivših i sadašnjih funkcionera jedva da nekog poznajem mimo kurtoazije koja karakteriše svakodnevnu kulturu komunikacije.

7. Kao nastavnik univerziteta koji ima bezmalo dvadeset godina radnog staža, mogu da procenim da li neko na fakultetu može da radi i to sam učinio povodom Beširija. Ne vidim da je to neka naročita uvreda, a još manje pretnja. Lično mišljenje i iskazan stav. Ništa više ni manje.

8. I najzad vrhunac propagadnog skandala je neimenovani Tvit gde se predstavljam kao pijanac. To je gruba i glupa neistina. Pijem kiselu i običnu vodu, retko sokove.

9. Poslednje, sigurno najbitnije, Beširi se obrušio i na moju suprugu koja nema nikakve veze sa našim dijalogom ili polemikom u studiju. Moja supruga je retko vredna, obrazovana i profesionalno posvećena osoba koja pošteno zarađuje i nema nikakve veze sa politikom. Da li možda, gospodin promoter evropskih poslova i liberalnih vrednosti, promoviše obračun sa suprugama svojih oponenata u TV studiju? Čak i ime „evropskih vrednosti“ i nezavisnog i suverenog Kosova Republik, ipak je mnogo i moralno bedno. Slažete se? Da nije možda problem i to što mi ćerka govori nemački, engleski, turski i zna latinski? Eto i Vama i njemu podatka za nove priloge i tvitove.

I najzad jedno pitanje za vas, nije li interes vaše redakcije potpuna i proverena informacija? Ako jeste, zbog čega tendenciozno prenosite samo jednog od učesnika razgovora u studiju K1.
U tom razgovoru koji bio neprijatan, dinamičan i žestok, moglo je da čuje mnogo toga relevantnijeg i od mog sagovornika i mene nego što je segment koji ukazuje na naš lično-politički sukob.

I na kraju, nadam se da ćete objaviti moju rekaciju na Tvit Naima Lea Beširija. Ne koristim društvene mreže, a vidim da se one na pomalo podao način postaju sredstvo za stigmatizaciju za vas politički nepodobnih.

U nadi da se varam, i da neću morati da posežem za drugim sredstvima zaštite svog ugleda i dostojanstva, zamolio bih vas objavite moje moje pismo uz iskaz „Nisam fizički ni bilo kako ozbiljno pretio Beširiju, poraz u TV duelu iskoristio je za blaćenje moje ličnosti i i akademskog i naučnog zvanja“.

BONUS VIDEO: Ivica Dačić, Svađa N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare