Još jednom se lider SPS Ivica Dačić zakleo naprednjacima na vernost. Kazao je neće posle izbora menjati stranu i da je veran svojim koalicionim partnerima. Ipak, dok se Dačić više putao zaklinjao na vernost, Aleksandar Vučić kao dugogodišnji predsednik SNS davno je rekao da je "bolje da ne priča šta on zna o Ivici".

Dačić je još jednom rekao da je SPS „lojalan partner“ i da ne samo da „nisu opasnost“ u smislu promene strane, već će biti i „poslednji bastion odbrane ove vlasti“.

„Zašto bi ja izašao iz Lige šampiona i takmičio se u nekom podsavezu? Ovde nije pitanje da li je neko sada promenio stranu. Nije tačno da SPS menja stranu. Onaj ko se ne prilagođava vremenu u kome živi, sa njime šta se dešava? Izumire kao dinosaurus“, rekao je Dačić govoreći o podršci koju je SPS od 2000. godine davao vladi Vojislava Koštunice.

Dačić je još jednom poručio naprednjacima da ne brinu za SPS i da nema potrebu da se pravda.

Ivica Dačić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Možda i ima, imajući u vidu da je i sa naslovnih strana provladinih tabloida dobio kritike kako će „preleteti“ na drugu stranu. O tome šta misli o Dačiću, Vučić je odavno rekao svojim saradnicima.

Upravo zato Ivica Dačić verovatno najbolje od svih u vlasti zna koliko mogu biti bolne promene raspoloženja predsednika Srbije i da mu je malo potrebno da “izgubi živce”, a u Dačićevom slučaju to znači podsćanje na sve ranije “izdaje”.

Ivica Dačić, Ana Brnabić, Vladimir Orlić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Od osnivanja vladajuće stranke, Vučić je imao “poseban pik” na lidera SPS, što nam je ranije potvrđeno iz vrha SNS.

“Na sastancima je stalno ponavljao da će kad-tad da mu vrati za ono što mu je uradio. Stalno ga je ucenjivao sa aferom ‘Kofer’. Na svakom sastanku u Glavnog odbora i Predsedništva govorio je o njemu kako je prevarant, kako su njegovi ljudi kriminalci i kako on vrlo dobro zna kako će sa njima”, objašnjava naš sagovornik.

S druge strane, Dačić je, kako kaže naš sagovornik, svesno to trpeo, znajući da mu je to karta za ostanak na vlasti.

Vučić Dačić

“Predsednik SPS je redovno odlazio na ta čuvena Vučićeva druženja u Bokeljku… Vučić bi povremeno pozivao ljude iz vlasti u goste i ta druženja bi trajala po nekoliko sati. Njihovi odnosi su varirali od situacije do situacije, ali po pravilu, kad dođu izbori, postali napeti. Naravno, Vučićevom odlukom”, objašnjava naš sagovornik.

Kako je kazao naš sagovornik, Vučić bi, po raspisivanju izbora, na sastancima SNS hrabrio saradnike da otovreno napadaju Dačića.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“To bi praktično postajao stranački zadatak. Na sastanicima SNS bi Vučić govorio najgore moguće stvari o Dačiću, a onda bi, pored partijskih funkcionera, stigla direktiva u režimske medije da izvlače afere i piše o SPS-u. Na jednom sastanku, Vučić je rekao da je jedan od razloga zašto ne želi odmah da formira Vladu, iako ima većinu, to što želi da vidi kako će se socijalisti ponašati i hvalio bi nam se kako je prekinuo kontakte sa njima i da uživa u tome što oni ne znaju kad će ih pozvati, da li će ih pozvati i šta je njegov naredni potez”, objašnjava naš sagovornik.

Dačićev bilbord iznervirao Vučića, imao šta da kaže i o Palmi

Tokom poslednjih izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako navodi naš izvor, bio je veoma ljut na svog koalicionog partnera, uprkos tome što ga je on podržao u predsedničkoj trci:

Aleksandar Vučić Foto: Ljiljana Stojanović/FoNet

“Kad je bila kampanja, Vučića je baš iznervirao bilbord ‘Dačić premijer’ i to nam je rekao na sastanku. Na tim sastancima, kad bi govorio o njima i Jedinstvenoj Srbiji, konstantno je potencirao da su oni ‘ološ’ i da sa njima treba samo ‘strogo poslovno’ funkcionisati. Kad je bila priča o žurkama koje je Palma organizovao, on je samo odmahivao rukama i govorio kako je ‘bolje da ne priča šta sve on zna o tome’”.

Uz sve to, Vučić je isticao da je bolje da „priča sta sve on zna o Ivici“, misleći na lidera socijalista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare