Ne bi bilo preveliko iznenađanje da posle predstojećih izbora Ivica Dačić ponovo sedne u fotelju premijera, a teorijski je moguće, iako malo verovatno, da učini isto što i 2008. i 2012 - formira vlast sa opozicijom. SPS će na naredne izbore izaći sa listom “Ivica Dačić, premijer”, a Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je stav stranke da posle ovih izbora premijer treba da bude upravo Dačić.

Ovi izbori mogli bi biti neizvesniji nego bilo koji prethodni u poslednjih 10 godina. Otuda bi uloga SPS mogla da bude ključna. Više istraživanja je pokazalo da SNS neće moći sam da formira vlast i može se očekivati da će opredeljenje socijalista biti odlučujuće.

Da bi SPS mogao da se prikloni opoziciji, upozoravali su režimski tabloidi prethodnih dana, podsećajući na “najveću političku prevaru” 2008, kada su u Beogradu formirali vlast sa DS, iako su sve dogovorili sa radikalima.

PROČITAJTE JOŠ...

Posle serije tekstova oglasio se Đorđe Milićević, član Predsedništva te stranke, navodeći da apsolutno neće biti postizbornih koalicija sa “kvazievropejcima ili kvazipatriotima”.

Potom je na tu temu govorila funkcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović, koja je rekla da će organi stranke odlučiti na koju će stranu u slučaju da se nađu u situaciji da biraju.

Novi Sad SPS, Socijalistička partija Srbije, predizborna kampanja, predizborni miting
Dušan Bajatović, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Ne mogu anticipirati šta bi bilo kad bi bilo, ali ako mene pitate, ja procenjujem da bismo mi nastavili saradnju sa SNS upravo zbog svega što samo zajednički učinili u ovih desetak godina“, rekla je Đukanović Dejanović i istakla da je stav SPS da posle izbora Dačić treba da bude premijer.

Da neće sa socijalistima posle izbora, poručili su i opozicionari.

Imajući u vidu postojeće političke okolnosti, malo koga bi iznenadilo da lider SPS ponovo sedne u fotelju premijera. I lista te stranke, kako je objavio Danas, zvaće se “Ivica Dačić, premijer”.

„Ni opoziciji ne bi bilo lako da formira vlast sa SPS“

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kaže da je moguće da Dačić bude novi predsednik vlade, ali da će to zavisiti od izbornog uspeha SPS i kalkulacija ko može da formira vladu.

“Ukoliko se takva mogućnost otvori, SPS bi tu priliku iskoristio”, smatra Burazer.

Foto: Nova

On za Nova.rs navodi da je socijalistima bliži SNS, kao i da bi za njih bilo rizično da prave vladu sa nekim drugim. Ipak, sama mogućnost da to mogu da urade, dodaje naš sagovornik, daje im jaču pregovaračku moć i zbog toga mogu da očekuju više u novoj vladi.

“Ta strategija da nazovu listu ‘Ivica Dačić, premijer’, jeste jako dobra strategija, jer se oni percipiraju kao deo vladajuće koalicije, tako da idu na to da dobiju glasove od onih koji podržavaju vlast u načelu, a onda bi eto voleli da vide Dačića kao premijera umesto Ane Brnabić ili nekog drugog iz SNS, jer Vučić ostaje predsednik”, kaže Burazer.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: Instagram/ivica.dacic.rs

Socijalisti su 2008. dogovorili vlast u glavnom gradu sa radikalima, čiji je predvodnik tada u Beogradu bio Aleksandar Vučić. Ipak, dogovor je izigran i SPS je u koaliciju ušao sa DS. Stranu su promenili i 2012, kad su izašli iz koalicije sa demokratama Borisa Tadića i ušli u vlast sa SNS Tomislava Nikolića.

Upitan da li bi bilo veliko iznenađenje kada bi socijalisti posle narednih izbora prešli na stranu opozicije, ukoliko budu mogli da biraju stranu, Burazer navodi da je SPS uvek mogao da proceni na koju stranu vetar duva i kome je bolje prikloniti se u datom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ...

“Sa SNS su na vlasti 11 godina. Mislim da se ta koalicija tek tako ne bi prekinula i da nisu velike šanse da SPS promeni svoj pristup i koalicionog partnera. Ni opoziciji ne bi bilo lako da formira vladu sa SPS, ali sama mogućnost da se to dogodi menja političku dinamiku u Srbiju. U odgovarajućim okolonostima i uz odgovarajuće promene unutar samog SNS može doći do drugačije kalkulacije gde SPS može napraviti jedan takav korak. On nije verovatan, ali je moguć i zavisiće od celokupne situacije u društvu i šta SPS proceni da mu je dugoročno svrsishodnije”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO Đilas: SNS pala ispod 40 odsto podrške, u Beogradu ne mogu da pobede ni sa SPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar