Raša Nedeljkov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Organizacija Crta ocenila je kao jeftino i opasno politikantstvo pokušaj premijerke Srbije Ane Brnabić da zahtev velikog dela domaće javnosti i međunarodne zajednice da se evidencija birača u Srbiji dovede u red, predstavi kao hir programskog direktora Crte Raše Nedeljkova.

„To je i zabrinjavajući znak da država i dalje odbija da prizna da postoji problem, ogroman i očigledan, problem koji je, nažalost, u znatnoj meri država sama i stvorila“, navodi se u reakciji organizacije Crta na izjave premijerke Brnabić u emisiji Hit tvit na televiziji Pink.

Ističe se da je posmatračka misija Crte ustanovila da organizovane migracije birača i s njima povezane nezakonite manipulacije biračkim spiskom ne bi bile moguće bez direktnog saučesništva više državnih institucija.

„Umesto da na odgovornost budu pozvani oni koji su podsticali, omogućavali i učestvovali u krivičnim delima i drugim protivzakonitim postupcima, visoka predstavnica vlasti etiketira jednog aktivistu organizacije posvećene javnom interesu, perfidno ga predstavljajući kao osobu koja iz ko zna kakvih bolesnih ili zlih pobuda želi uvid u lične podatke građana“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Brnabić zna ili bi morala da zna da postoji više načina da se omogući viši nivo kontrole javnosti nad biračkim spiskom i da „nijedan od njih ne podrazumeva vršljanje Raše Nedeljkova ili bilo kog drugog neovlašćenog pojedinca po podacima o ličnosti građana“.

U saopštenju se ističe da Brnabić bira da javnost „truje neistinama i govorom mržnje – između ostalog i formulacijom ‘nvo fašizam’, koje se ni osuđeni ratni zločinci iz 1990-ih ne bi postideli“.

„Podsećamo još jednom javnost da bez tačnog i pouzdanog biračkog spiska izbori ne mogu da odražavaju volju građana. Bez poverenja javnosti u zvaničnu evidenciju birača ne može biti ni poverenja u integritet izbora“, dodala je Crta.

***

BONUS VIDEO – Tepić: I SNS se stidi Ane Brnabić, niko o njoj ne govori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare