Izveštaj ODIHR Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia; ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia; shutterstock; promo logo

Konačni izveštaj posmatračke misije ODIHR napokon je stigao. Iako premijerka u tehničkom mandatu tvrdi kako je on dokaz da su izbori u Srbiji bili čisti kao suza, kao i da je taj dokument potvrdio da izborne krađe nije bilo, pojedine domaće i strane međunarodne nevladine organizacije navode da je sve drugačije. O izveštaju o izborima oglasio se i portparol Evropske unije Peter Stano koji je rekao je da navodi u ovom dokumentu potvrđuju zabrinutost EU i da izborni proces zahteva vidljivo poboljšanje i dalje reforme.

S nestrpljenjem je iščekevan konačan izveštaj ODIHR-a više od dva meseca, a čekao se jer je taj dokument trebalo da stavi tačku na postizbornu krizu u Srbiji i da “presudi” ko je “u pravu”.

Na konferenciji za medije koju je u sredu održala premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić rečeno je izveštaj ODIHR-a pokazao da na izborima u Srbiji nije bilo krađe.

“Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora. Mi nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka, cenimo ODIHR, da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju, svakako ne, ali nastavljamo da radimo sa implementacijom preporuka“, rekla je Brnabić.

Konferencija za medije premijerke Srbije Ane Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Međutim, izgleda da je stavljen zarez, jer svako ima svoje tumačenje ili neko ne tumači na pravi način, kako mnogi ističu, birokratski jezik kojim je pisan izveštaj.

Elem, Brnabić je u svom, gotovo dvočasovnom, izlaganju previdela veoma bitnu stavku izveštaja koja se odnosi na birački spisak:

„Ograničeni su mehanizmi za efikasno ispitivanje jedinstvenog biračkog spiska, nedostataka detaljnih podataka o promenama u stalnoj i privremenoj registraciji, kao i navoda o brojnim preminulim osobama koje ostaju u registru, ali i tvrdnji o masovnoj migraciji birača u vezi sa lokalnim izborima, što je značajno nagrizli poverenje javnosti u tačnost biračkog spiska. Ovo ograničeno poverenje je dodatno pogoršano nedostatkom sveobuhvatnog odgovora vlasti na ove zabrinutosti. Prethodna preporuka ODIHR da se izvrši potpuna revizija biračkog spiska nije sprovedena“, navodi se u Izveštaju ODIHR.

Ali i ono što je OEBS naglasio u svom saopštenju, a što svedoči o tome da izbori u Srbiji nisu bili u potpunosti fer i pošteni.

„Osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“ – piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

A kako izveštaj čitaju u Evropskoj uniji? Čini se drugačije nego premijerka u tehničkom mandatu.

Peter Stano, Portparol Evropske unije (EU), izjavio je da konačni izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji potvrđuje zabrinutost EU i da izborni proces zahteva vidljivo poboljšanje i dalje reforme.

I izveštaj Fridom hausa o stanju demokratije u Srbiji govori o onome što je Brnabić preskočila da kaže, a veoma je važno jer je uticalo na pogoršanje stanja demokratije u našoj državi.

“Na dan izbora, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) (ODIHR) primetila je niz pitanja, uključujući proceduralne nedostatke u 39 odsto posmatranja, kupovinu glasova, kršenje tajnosti glasanje i slučajevi grupnog glasanja” navodi Fridom haus.

U njihovom izveštaju se dodaje da izborni zakoni u velikoj meri odgovaraju međunarodnim standardima, ali aspekti izbornog procesa su loše regulisani, a primena postojećih pravila je manjkava.

Nedeljkov: Izveštaj ODIHR-a ozbiljan šamar za režim

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov kazao je u emisiji “Iza vesti” da je iz izveštaja ODIHR-a nedvomisleno jesno da se svi dokazi i ocene poklapaju sa ocenama koje je iznela posmatračka misija CRTA.

„U izveštaju se bave i pitanjem biračkog spiska, migracijama i zloupotrebama i dovode u pitanje demokratski karakter raspisivanja lokalnih izbora u trećini opština. Ne postoji ništa u izveštaju što opravdava ozbiljnu manipulaciju koja se nastavlja od strane predstavnika vlasti da su izbori u Srbiji čisti kao suza“, rekao je Nedeljkov.

Raša Nedeljkov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Brnabić je kazala da je Vlada implementirala preporuke ODIHR, ali i da će nastaviti sa implementacijom u naredne četiri godine, Nedeljkov upozorava na probleme.

„Od 2012. godine Srbija je ispunila u potpunosti 4 prioritetne i 14 manje prioritetnih preporuka, što govori da se naša država hronično ne bavi ključnim problemima izbornog procesa“, kaže Nedeljkov.

Iako je apel da se što pre usvoje preporuke ukoliko se sagleda praksa i rok koji je premijerka u tehničkom mandatu postavila, postoji bojazan da preporuke iako su uvažene neće biti implementirane.

“Ovaj izveštaj ODIHR-a je ozbiljan šamar za režim, i jedna vrsta utemeljenja za građane na osnovu čega mogu da traže da institucije počnu da rade svoj posao” zaključuje Nedeljkov.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare