Izveštaj ODIHR-a je ozbiljan šamar za režim, i jedna vrsta utemeljenja za građane na osnovu čega mogu da traže da institucije počnu da rade svoj posao, rekao je za N1 Raša Nedeljkov programski direktor CRTE.

Nedeljkov kaže da je iz izveštaja ODIHR-a nedvomisleno jesno da se svi dokazi i ocene poklapaju sa ocenama koje je iznela Posmatračka misija Crte.

„U izveštau se bave i pitanjem biračkog spiska, migracijama i zloupotrebama i dovode u pitanje demokratski karakter raspisivanja lokalnih izbora u trećini opština. Ne postoji ništa u izveštaju što opravdava ozbiljnu manipulaciju koja se nastavlja od strane predstavnika vlasti da su izbori u Srbiji čisti kao suza. Ovaj izveštaj ODIHR-a je ozbiljan šamar za režim, i jedna vrsta utemeljenja za građane na osnovu čega mogu da traže da institucije počnu da rade svoj posao“, navodi on za N1.

Ističe da se već dugo vremena smatra da izbori u Srbiji imaju ozbiljnih mana.

„Od 2012. godine Srbija je ispunila u potpunosti 4 prioritetne i 14 manje prioritetnih preporuka, što govori da se naša država hronično ne bavi ključnim problemima izbornog procesa“, kaže Nedeljkov.

Raša Nedeljkov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

To, kako dodaje, pokazuje i izveštaj Fridom hausau kojem se navodi Srbija postaje lider Evrope u padu u demokratije.

„Izbori su sastavni deo i jedan od osnovni stubova demokratije i jedan od ključnih elemenatat zbog kojih je Srbija dodatno pala na lestvici FH jesu dimenzija izbora pored korupcije i građanskih sloboda u kojima je zabeležen pad. Bez slobodnih demokrataskih standarda i slobodnih izbora ne možemo pričati o demokratiju. Ne možete imati demokratiju bez slobodnih izbora, niti možete imati slobodne izbore bez da imate institucije i zakone koji se sprovode nepristrasno i jednako prema svima“, objašnjava on.

Komentarišući odnos vlasti prema izveštaju ODIHR-a, koga vide kao dokaz da krađe izbora nije bilo, i prema rezoluciji Evropskog parlamenta i domaćih posmatrača, koje smatraju napadom, Nedeljkov navodi da je reč o ozbiljnoj manipulaciji.

„Izveštaj OEBS-a je ekspertski izveštaj u kome ne postoje političke kvalifikacije, naročito ne u odnosu na neke preporuke i dalje korake. Evroparlamentarci su otišli korak dalje i prodložili određene političke preporuke. Spin je i jedno i drugo, spin je bio i ono kada su se evroparlamentarci i domaći posmatrači kvalifikovali ko strani plaćenici i domaći izdajnici“, objašnjava on.

„Svaki drugi građanin nije upoznat sa izbornim nepravilnostima“

Prema njegovim rečima, istraživanje Crte je pokazalo da svaki drugi građanin nije upoznat sa problemima sa kojima su se suočavali različiti politički akteri, i koje su sve nepravilnosti bile na izborima.

Pročitajte još

„Mi govorimo o ozbiljnom aparatu za manipulisanje javnošću koje u vom trenutku predvode nosioci vlasti i mediji koji su saučesnici i to podvlači i OEBS. Ocena da je neko izgovorio da su izbori u Srbiji bili fer i slobodni, apsolutno nije tačna. Ko ume da čita diplomatski rečnik, u tom izveštaju se kaže da smo imali nepravedne uslove za izbore, da se Srbija hronično ne bavi pritiscima“, kaže za N1 programski diektor Crte.

Prema njegovim rečima magično rešenje ne postoji.

„Građani su tu da kažu da li pristaju na to ili ne, da li će normalizovati migracije, odnosno ovakve izbore ili ne. Mi moramo da pronađemo način da se borimo sa ovim i da nateremo institucije da rade u interesu nas, a ne pojedinaca na vlasti“, kaže Nedeljkov.

Dodaje i da sam izveštaj govori da postoji velika zainteresovanost međunarodne zajednice da pomogne građanima Srbije da imaju bolje izbore.

„Kvalifikacije koje su korišćene, stvari na koje je skrenuta pažnja, pre svega u odnosu na pritiske na birače i birački spisak, govore o tome da ukoliko Srbija zaista želi da nastavi proces evrointegracija moraće da reše ove probleme“, kaže Nedeljkov.

BONUS VIDEO Izveštaj ODIHR-a: „Švedski sto“ za vlast i opoziciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar