Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se juče u Briselu, a veliku pažnju javnosti privukli sa kadrovi sa sastanka. Tužni predsednik Srbije, poluoptimistični Kurti i šef evropske diplomatije koji se drži za glavu obeležili su sastanak u Briselu.

Sastanak koji je počeo nešto posle 18 sati završen je tako što su obe strane prihvatile sporazum. Još uvek ništa nije potpisano, ali je prihvaćen predlog zbog čega se više neće raspravljati o njemu.

Zbog toga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio da je dokument postao javna stvar, a odmah su usledile oštre reakcije opozicije iz Srbije imajući u vidu da je tekst sporazuma za njih neprihvatljiv.

Ipak, ono što na ovakvim sastancima uvek ostavi utisak jeste govor tela, gestikulacija i kadrovi sa sastanka. Na osnovu takvih fotografija gledaoci formiraju sliku kako je zaista bilo na sasatanku i šta su bile poruke.

A, šta smo videli u Briselu?

Najpre, kamere su zabeležile da je predstavnik Srbije bez osmeha na licu, preozbiljan, kao da poruke koje je dobio nisu odgovarale njegovim ambicijama uoči sastanka.

Sa druge strane, Kurti je uz poluosmeh i „zrno“ vedrijeg raspoloženja dočekao početak sastanka. Dodatno, ono što je „zapalo“ za oko čitaocima jeste i kadar samog stola za kojim se pregovarama i razgovara. I ovoga puta na njemu se nalazi koka-kola, kao i tokom ranijeg susreta.

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Ovoga puta nije bil sendviča, ali su zato tu kolačići.

Javnosti je bila zanimljiva i fotografija nastala tokom sastanka na kojoj se vidi kako se šef evropske diplomatije Žozep Borelj drži za glavu.

Da li zbog težine pregovora ili nečeg drugog, ostaće najverovatnije enigma, ali je već sada jasno da je to jedan od kadrova koji je obeležio barem vizuelni deo sastanka.

Bonus video: Izjava Kristofera Hila povodom sastanka Kurtija i Vučića u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar