Dragoslav Bokan Foto:printscreen/youtube/balkan info

"Dragoslav Bokan je kriminalac. Organizovao je grupu koja je mom prijatelju vezala porodicu za radijator iznudila novac", kaže Janko Veselinović, predsednik PzP, a nakon informacije da je Vlada Srbije imenovala Bokana za člana Saveta Filološkog fakulteta.

Kako je Nova.rs objavila, Dragoslav Bokan, reditelj, nekadašnji pripadnik „Belih orlova“ kome je suđeno zbog razbojništva, imenovan je 12. oktobra za člana Saveta Filološkog fakulteta.

Janko Veselinović kaže za naš portal, što je prethodno objavio i na društvenoj mreži X, da je Bokan kriminalac, da to nije čitao, već da on to zna.

Janko Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Organizovao je grupu koja je 1992. mom prijatelju vezala suprugu i maloletnu ćerku za radijator i iznudila novac. Za to postoje i dve presude“, naveo je Veselinović i upitao kako on može da bude nešto u naučno-obrazovnoj ustanovi.

Kako je Nova.rs prenela, Bokan uhapšen, a kasnije i osuđen zbog razbojništva u kući Tomislava Đorđevića u Bukovcu, vlasnika preduzeća “Juko”, kada je odneto 250.000 tadašnjih nemačkih maraka. U dva navrata je bio osuđen – 1997. i 2009. da bi, kako je kasnije on izjavio, bio oslobođen optužbi.

Kako je objavio Istinomer, na prvom suđenju bio je osuđen na četiri i po godine zatvora, a na drugom na godinu dana zatvora. U obrazloženju presude pripisano mu je da je organizovao i pomagao razbojništvo nad Đorđevićem i njegovom porodicom.

On je kasnije izjavio da je presudu ukinuo prvo Vrhovni, a kasnije i Apelacioni sud, ali da to mediji nisu objavili.

Dragoslav Bokan Foto:printscreen/youtube/Jutarnji Program TV Happy

Bokan je poslednjih godina u više navrata skrenuo pažnju na sebe, a poslednji put kad je najprimitivniji način vređao potpredsednicu SSP Mariniku Tepić, “zamerajući” joj rumunsko poreklo i opisujući je kao “nacionalnog neprijatelja”.

Iako je u prvim godinama vlasti Srpske narodne stranke iznosio oštre kritike na račun Aleksandra Vučića i njegovog režima, poslednjih godina postaje čest gost naprednjačkih medija. Da je sad na strani Vučića, jasno je stavio do znanja kad je potpisao podršku njegovoj predsedničkoj kandidaturi pred aprilske izbore 2022. Tad se našao na spisku više od hiljadu javnih ličnosti koje su podržale Vučića.

Ostalo je zabeleženo da je Dragoslav Bokan bio jedan od osnivača Srpske narodne obnove u Novoj Pazovi, bio predsednik omladine i generalni sekretar SNO, ali i član paravojne formacije Beli orlovi. Navodno je s tom formacijom prošao ratišta širom bivše Jugoslavije, a pre svega hrvatsko i bosansko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare