Foto: facebook@dragoslav bokan

Dragoslav Bokan, dramaturg, osuđenik za razbojništvo i osnivač paravojne formacije "Beli orlovi", na društvenoj mreži Tviter pohvalio se angažmanom na režiji ovogodišnje komemoracije srpskim žrtvama hrvatske policijsko-vojne akcije "Oluja".

„Sa poslednje probe pred snimanje jučerašnje priredbe na temu srpske tragedije od pre 25 godina (u takozvanoj „Oluji) i sa samog snimanja. Iako nepotpisan na RTS-ovoj špici, ja sam pisao scenario, birao pesme i izvođače, postavljao koncept, montirao muzičke i književne teme, dao naslov manifestaciji…i režirao. P.S. I ipak nije pala kiša, uprkos svim prognozama!!!“, napisao je Dragoslav Bokan na svom Tviter profilu juče.

Uz to, sa svojim pratiocima podelio je i fotografije koje prikazuju scene sa probe komemorativne manifestacije, čiji su počasni gosti bili predsednik Vučić i član predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Ako nije laž i proizvod puke samopromocije, ovaj angažman predstavlja pravi skandal.

PROČITAJTE JOŠ...

Paravojni dani

Teško je u jednom tekstu obuhvatiti bogatu biografiju Dragoslava Bokana. Najzanimljiviji delovi ipak vezani su za njegova „ratna“ iskustva.

Tako, recimo, radio Slobodna Evropa u tekstu iz 2010. godine podseća na istorijat paravojnih formacija koje su ratovale na području eks-ju, i među njima notiraju ozloglašene „Bele orlove“ koji su vojevali u BiH i na Kosovu. Koliku je Bokan ulogu u formiranju ove grupacije imao nije do kraja jasno: ako je suditi prema njegovim medijskim smatranjima – uloga je bila ključna.

„Dragoslav Bokan, jeste neka vrsta samoreklamera. On je onako čovek režiser koji je volio da se jako hvališe. I onda on pravi nekakve ’Bele orlove’ u Srbiji kao paravojnu formaciju, jer beli orlovi ne znam šta znače u toj četničkoj priči. U suštini, to je ogroman jedan konglomerat raznih ljudi, raznih tipova koji glume vojvode, paravojne komandante, šta god hoćete“, kaže za pomenuti medij novinar „Vremena“ Filip Švarm.

Foto:EPA/ATTILA KISBENEDEK

„Beli orlovi“ su, zvanično, učestvovali u ratnim dejstvima na Kosovu i u BiH. U Bosni, jedinice su učestvovale u napadima na Bijeljinu i Višegrad. Na Kosovu, povezuju se sa stravičnim zločinima nad civilima u Štrpcu i Sjeverinu.

Ove akcije, naravno, nisu bile po zakonu i običajima ratovanja; za njih Bokan, naravno, do danas nije odgovarao.

Pljačka i presuda

Nakon 2000, piše „Peščanik“, Bokan se opredeljuje za rad na kulturnoj politici – uostalom, on je po vokaciji dramaturg. Pridružuje se kontroverznom biznismenu Predragu Lj. Ćeraniću u pokretanju Inicijative za lepšu Srbiju i urednik časopisa Lepa Srbija. Koju godinu kasnije, Bokan se pojavljuje u javnosti kao šef marketinškog tima u predsedničkoj kampanji princeze Jelisavete Karađorđević. Tokom 2004. često gostuje u TV emisijama kao što su Klopka ili Dok anđeli spavaju.

Dragoslav Bokan Foto: printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Međutim, 2009. godine dočekuje ga neprijatno iznenađenje.

Kako piše „Politika“, posle 17 godina od pljačke privrednika Novosađanina Tomislava Đorđevića, kada mu je u porodičnoj kući u Bukovcu oduzeto 250.000 tadašnjih nemačkih maraka, Okružni sud u Novom Sadu izrekao je na ponovljenom suđenju kazne petorici aktera ovog nedela. Među njima je bio i pomenuti reditelj, koji je osuđen na godinu dana zatvora, a u obrazloženju presude pripisano mu je da je organizovao i pomagao razbojništvo nad Đorđevićem i njegovom porodicom. Nije poznato da li je ova presuda postala pravosnažna i na koji način je Bokan izdržao kaznu.

Oluja obelezavanje Dan secanja
Foto:TANJUG / INSTAGRAM“BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Spoljnopolitički ekspert 

Bokan danas mirno živi u Beogradu. Vojni i pljačkaški dani su, izgleda, iza njega. U medijima se poslednji put pojavio u svojstvu spoljnopolitičkog komentatora na zrenjaninskoj KTV televiziji. Tom prilikom govorio je skeptično o izgledima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare