Dragoslav Bokan Foto: printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Dragoslav Bokan, reditelj i nekadašnji pripadnik paravojne formacije “Beli orlovi” kome se sudilo za razbojništvo, imenovan je za člana Saveta Filološkog fakulteta u Beogradu.

Vlada Srbije imenovala je niz funkcionera SNS-a, SPS-a, pa i nekadašnjih kadrova JUL-a za članove saveta fakulteta i Univerziteta u Beogradu. Među njima našao se i reditelj Dragoslav Bokan, koji se u poslednje vreme neretko pojavljuje u raznim emisijima prorežimskih televizija.

U Službenom glasniku je objavljeno da je za člana Saveta Filološkog fakulteta imenovan 12. oktobra na sednici Vlade Srbije.

Bokan je poslednjih godina u više navrata skrenuo pažnju na sebe, a poslednji put kada je najprimitivniji način vređao potpredsednicu SSP Mariniku Tepić, “zamerajući” joj rumunsko poreklo i opisujući je kao “nacionalnog neprijatelja”, a zbog njegovih skandaloznih izjava reagovao je čak i REM, kao i rumunska ambasada u Beogradu.

Iako je u prvim godinama vlasti Srpske narodne stranke iznosio oštre kritike na račun Aleksandra Vučića i njegovog režima, poslednjih godina postaje čest gost naprednjačkih medija. Da je sad na strani Vučića, jasno je stavio do znanja kada je potpisao podršku njegovoj predsedničkoj kandidaturi pred aprilske izbore 2022. Tada se našao na spisku više od hiljadu javnih ličnosti koje su podržale Vučića.

Uprkos skorijim skandalima, njegova prošlost daleko je burnija.

Ostalo je zabeleženo da je Dragoslav Bokan bio jedan od osnivača Srpske narodne obnove u Novoj Pazovi, bio predsednik omladine i generalni sekretar SNO, ali i član paravojne formacije Beli orlovi. Navodno je sa tom formacijom prošao ratišta širom bivše Jugoslavije, a pre svega hrvatsko i bosansko.

U centru pažnje javnosti našao se i kada je uhapšen, a kasnije i osuđen zbog razbojništva u kući Tomislava Đorđevića u Bukovcu, vlasnika preduzeća “Juko”, kada je odneto 250.000 tadašnjih nemačkih maraka. U dva navrata je bio osuđen – 1997. i 2009. da bi, kako je kasnije on izjavio, bio oslobođen optužbi.

Kako je objavio Istinomer, na prvom suđenju bio je osuđen na četiri i po godine zatvora, a na drugom na godinu dana zatvora. U obrazloženju presude pripisano mu je da je organizovao i pomagao razbojništvo nad Đorđevićem i njegovom porodicom.

On je kasnije izjavio da je presudu ukinuo prvo Vrhovni, a kasnije i Apelacioni sud, ali da to mediji nisu objavili.

Bio je kandidat na republičkim izborima za predsednika Srbije 1992, a na predsedničkim izborima 2004. bio je u timu predsedničke kandidatkinje Jelisavete Karađorđević.

BONUS VIDEO SNS pre i posle: Sve je isto samo njega nema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar