Besnik Bislimi Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi Foto: N1

Prvi potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi) rekao je da je kosovska strana zabrinuta zbog pristrasnosti visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove, Žozepa Borelja. Bisljimi je za DESKU Koha TV rekao da Borelj izražava stavove koji nisu nužno stavovi Evropske unije.

„Poslednjih meseci imali smo niz situacija kada izjave gospodina Borelja, bilo preko društvenih medija ili na konferencijama za štampu, nisu nužno bile u funkciji izgradnje poverenja u ovom procesu. Postoje pokazatelji koji uveravaju da gospodin Borelj ne uspeva da održi nepristrasnost i ne iznosi nužno stavove Evropske unije“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da je svoju zabrinutost izrazio i kod partnera iz Brisela, ali i na još dve adrese, koje nije želeo da iznosi.

U međuvremenu, govoreći o dijalogu, Bisljimi je rekao da je za ovih 10 godina procesa, došlo do približavanja ali i udaljavanja kosovske i srpske strane.

Na pitanje da li će RKS tablice biti sačuvane u sporazumu o registarskim tablicama, Bisljimi je rekao da ako se pokaže da je Kosovo prihvatilo tablice samo sa KS, onda se zna gde treba tražiti odgovornost.

„Ono što može da se desi jeste da u okviru ponuđenih opcija kosovska strana preseče spisak jednog ili dva i onda dođe i dobije potvrdu na političkom nivou, što je nama prihvatljivo. Ako se na kraju ispostavi da je Kosovo dobilo tablice sa KS, zna se gde treba tražiti odgovornost. Ja kažem da je to proces koji je u toku“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi: Razlika između Kurtija i Vučića – Vučić je potpisao a nije ispunio, a Kurti nije potpisivao ništa 

Bisljimi, koji je i glavni pregovarač u procesu dijaloga sa Srbijom, za pregovaračkim stolom u Briselu napravio je razliku između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Vučić nema nikakav kredibilitet pred internacionalcima, dok Kurti, prema njegovim rečima, nije davao obećanja u Briselu i pred njima je „čist”.

PROČITAJTE JOŠ

„Imamo mnogo dogovora postignutih u Briselu i do sada ima mnogo kašnjenja u njima, do sada Srbija nije ispunila 11 sporazuma. Srpska strana ima kredibilitet na nuli da traži nešto od kosovske, kada je sama nesprovođenjem podrila sporazume u Briselu. Mora se napraviti kvalitativna razlika, imamo dva šefa država za pregovaračkim stolom, Vučića i Kurtija, ali glavna razlika je u tome što je Vučić, koji je odgovoran za kršenje 11 sporazuma, onaj koji ih je i potpisao. On je prilikom potpisivanja dao svojevrsno obećanje u Briselu za njihovu primenu, a nesprovođenjem se overio kao destruktivna strana. Na kosovskoj strani nemamo nikakav sporazum koji je Kurti potpisao, on nijednog trenutka nije obećavao. Za stolom su dvoje ljudi, prva osoba koja nema kredibilitet i imamo osobu koja nije dala obećanja za dogovor“, objasnio je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je glavna poruka koju su tokom posete Kosovu dali specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslav Lajčak to da će EU biti jedini posrednik u razgovorima uz podršku SAD.

Bisljimi je rekao da je njihova poruka „ponovna potvrda da je potrebna nova dinamika u dijalogu“.

Verovatnoća za susret u martu nije velika

On je ukazao na to da se u martu očekuje sastanak Kurtija i Vučića.

„Moramo što pre stvoriti uslove da se šefovi država sastanu u Briselu i razgovaraju o elementima koji treba da budu uvršteni u opšti sporazum. Problem je u predviđanju, moj dogovor sa Lajčakom je da ćemo tokom februara imati sastanak u Briselu ili negde drugde na nivou glavnih pregovarača da vidimo u kojoj meri možemo da obezbedimo takav sastanak tokom marta.

Naš cilj je, dodao je Bisljimi, da sastanak održimo što pre, a zatim da se fokusiramo na dnevni red evropskih integracija.

S obzirom na izbore u Srbiji u aprilu, Bisljimi je rekao da to pokazuje da verovatnoća da ćemo „uspeti da organizujemo sastanak u martu nije velika”.

„Naša ideja je da dinamikom dijaloga ne treba dominirati, niti da on bude podložan izbornoj dinamici“, zaključio je on.

Potpisivanje deklaracija o nestalima i nenapadanju, i to nije zamena za konačni sporazum

Bisljimi je rekao da se ne mogu sva pitanja razjasniti samo jednim sastankom. On je rekao da je važno „potpisati dve deklaracije na kojima se radilo, onu o nestalim licima i o nenapadanju“.

U vezi sa sadržajem deklaracija, rekao je da o njima ne može da govori i da one nisu zamenjene sveobuhvatnim sporazumom. Istakao je i da postoji saglasnost sa kosovske strane za te deklaracije.

Naveo je da potpisivanje deklaracija pokazuje aktivnost stranaka, što menja dinamiku i posvećenost obe strane, a kao važno izdvojio je potpisivanje deklaracije koja zabranjuje međusobni napad.

Rekao je da se „plaše“ jednog takvog postupka od strane Srbije, ali da je važno za duh razgovora „ako obe strane pokažu da će tokom ovog perioda razgovarati rečima, a ne MIG-ovima preko granice“.

BONUS VIDEO: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar