Ne odgovara na pitanja medija koji mu se ne sviđaju, legalizuje nelegalno i obračunava se sa aktivistima koji mu nisu po meri. Ovako izgleda dvogodišnji mandat prvog čoveka Beograda Aleksandra Šapića, koji će ponovo biti prvi izbor naprednjaka za gradonačelnika. Ni direktna povezanost sa ljudima koje saslušava tužilaštvo, niti objektivni problemi sa zakonom nisu bili prepreka da Šapić ponovo bude kandidat SNS. Takvo kadrovsko rešenje stvara dilemu da naprednjaci nisu mogli da ponude bolju opciju ili da više i ne mare za ugled i imidž prestonice.

Aleksandar Šapić tražio je i još jednom dobio šansu da bude kandidat da gradonačelnika Beograda. Prvi put to mu je pošlo za rukom 2022. godine, kada je i izabran za prvog čoveka grada. Drugi put kandidat je postao na decembarskim izborima, ali naprednjaci nisu uspeli da formiraju vlast.

Konačno, došao je na red i za treći put. Omerta i ne odgovaranje naprednjaka na pitanja ko će im biti kandidat na novim izborima okončani su u sredu na sednici Predsedništva stranke.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kažu da su dogovarali, većali i odlučili – Šapić će dobiti još jednom šansu da se sedne u Stari dvor, odnosno da postane gradonačelnik.

Iako je u javnosti postojala dilema da li će se vrh partije odlučili da baš on bude kandidat, jer njegov ulazak u stranku nije doprineo rastu rejtinga naprednjaka u prestonici, Šapiću je „produžen život.

Najavio je početak kampanje, u kojoj neće odgovarati na pitanja medija koji mu nisu po meri.

Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

U svakom slučaju SNS se opredelio za starog i proverenog kandidata, koji ima puno afera u svom „koferu“, ali to njima neće smetati. Nelegalne gradnje, kompromitovani saradnici, drzak odnos prema medijima i antologijski lapsusi samo su deo bagaža koji aktuelni predsednik Privremenog organa Beograda vuče sa sobom na putu ka Starom dvoru.

Naprednjacima to nije nikakva prepreka, niti ga posmatraju ka problem u još jednoj predizbornoj kampanji. Istovremeno, Šapić im je zahvalan na podršci, pa će njihov tango nastaviti da traje.

Od nelegalne gradnje do podrške za one koji divlje grade

Potpredsednik SNS i nekadašnji predsednik opštine Novi Beograd svoju političku karijeru počeo je tako je prekršio zakon jer je u prestonici izgradio bazen, garažu i pomoćnu prostoriju i objekat uz luksuznu vilu, bez građevinske dozvole.

O divljoj gradnji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića mediji su godinama pisali, a BIRN je do detalja pisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Šapić je u proseku barem jednom godišnje prijavljivao promene u imovini – kupovao nekretnine ili ih prodavao. Poslednji put kada je prijavio imovinu, površina njegove vile na Bežanijskoj kosi uvećana.

Međutim, i renoviranje tog objekta našlo se pod lupom javnosti. Naime, pojedine komšije pozivale su inspekciju, navodeći da aktuelni gradonačelnik nelegalno dograđuje objekat i da za to nema građevinsku dozvolu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šapić se našao u središtvu afere i početkom 2023. godine. Tada je BIRN objavio da je bivši prvi čovek opštine Novi Beograd kupio vilu u Trstu 2018. godine vrednu 820.000 evra, ali da je prekršio zakon jer nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Iz italijanskog katastarskog dokumenta BIRN i Vreme su otkrili da Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata.

Foto: Google maps

Šapićeve „muke“ sa legalnom gradnjom zabeležene su i u Ulici Laza Lazarević u blizini Zvečanske, gde je izgradio vilu od 672 kvadrata bez građevinske dozvole.

Prve komšije, porodica Pejić, već tad su se žalili inspekciji na ogradu visine šest metara koju je podigao na metar od njihove kuće.

Da su divljoj gradnji skloni i Šapićevi saradnici potvrđuje slučaj iz Dobropoljske ulice u Beogradu gde je nelegalno gradio saradnik gradonačelnika Mirjan Nešović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uprkos odluci nadležne inspektorke da se zatvori gradilište zbog nedostatka svih dozvola, Nešović koji je do nedavno bio direktor u VK „Novi Beograd“ samo je sklonio traku i nastavio da zida.

Saradnici umešani u grubo kršenje zakona

Najuži krug ljudi oko doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nalazi se središtu velikih afera.

Dok se sekretarka za obrazovanje Aleksandra Čamagić dovodi u vezu sa malverzacijama oko davanja budžetskog novca fantomskim udruženjima, šef kabineta Šapića Nenad Milanović saslušan je u decembru od strane Tužilaštva zbog afere oko nameštanja tendera.

Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iako su njihove karijere prilično umrljane, niko ni ne pomišlja na ostavku, dok im podršku daje lično Šapić.

Umesto da zahteva od svojih kadrova da podnesu ostavke zbog afera u koje su umešani, kandidat SNS za gradonačelnika napade usmerava na opoziciju, medija i širu javnost.

Odnos prema novinarima tradicionalno bahat

Od dolaska na mesto gradonačelnika glavnog grada Šapić je uspostavio pravilo da na pitanja novinara našeg portala i televizija N1 i Nova neće odgovarati u odsustvu svojih kamera.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ Miodrag Todorovic

Nazivao je novinare te tri redakcije raznim pogrdnim imenima – najčešće lažovima.

U međuvremenu odlučio da više u uopšte ne govori za medije u okviru United Grupe, pa samo možemo da prisustvujemo konferencijama na kojima nećemo dobijati odgovore.

Rečnik jednog gradonačelnika

Verovatno najveći autogol ali i najprimitivniji potez Šapića bio je na Savskom keju kada je aktivistu sa Novog Beograda, Dušana Čavića nazvao magarcem i dripcem.

Zbog pitanja gde je bio ispred Ribnikara da se pokloni žrtvama masovnog ubistva, Aleksandar Šapić je izgubio kontrolu.

„Besramniče jedan, slušaj me sad ti besramniče jedan. Ušao sam u svaku kuću ubijenog i ranjenog deteta. Slušaj me dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu samo se nisam slikao, dripčino“, odgovorio je Šapić mašući rukom i unoseći se Čaviću u lice, a sve je to zabeležila kamera.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje „kakav je to rečnik gradonačelnika“, Šapić je naveo da je to „rečnik za Čavića“ i ponovio da je bio ispred škola, ali da se nije slikao.

„Nisam se slikao, magarče jedan nevaspitani. Nije moja dužnost tebi da se pokazujem“, ponovio je bivši gradonačelnik svoje uvrede.

Lapsusi, lapsusi, lapsusi

Osim brojnih afera, uvreda na račun novinara i odlukom da ne govori za Novu i N1, doskorašnji gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić poznat je i po velikom broju lapsusa koje „ispaljuje“ u javnosti. Pretpostavlja se da je samo on čuo za režisera „Kjubika“ ili državu „Nambiju“, a sve to smo čuli zato što mu je vlast omogućila da „penetrira u građane“.

Možda lapsusi nisu nešto najgore čime je Šapić zadužio Beograđane, ali svakako se ne zaboravlja brzo i lako.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić u epizodi tapa-tapa i du-du

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare