Aleksandar Šapić i kuća. Foto: Nova.rs

Aleksandar Šapić, lider SPAS-a a od kraja mesca član SNS, u svoju političku karjeru započeo je kršeći zakon jer je u Beogradu izgradio bazen, garažu i pomoćnu prostoriju i objekat uz luksuznu vilu, bez građevinske dozvole. A sudeći prema zvaničnim podacima iz imovinske karte objavljenim u registru imovine Agencije za sprečavanje korupcije, stvar se tim povodom nije promenila.

Gradnja bez građevinske dozvle je krivično delo za koje je previđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora i novčanu kaznu. Osim toga zakon predviđa naravno i rušenje bespravnog objekta.

Za lidera pokreta SPAS, bivšeg člana Demokratske stranke a uskoro Srpske napredne stranke, ni jedna ni druga zakonska kazna nije važila.

I tako više od decenije…

Naime, kako stoji u imovinskoj karti koja je poslednji put ažurirana krajem januara ove godine, Aleksandar Šapić je vlasnik više od 500 nelegalnih kvadrata. Reč je o objektima izgrađenim u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

Foto: Nova.rs

Pored kuće, odnosno luksuzne vile, Aleksandar Šapić je prijavio sportski objekat od blizu 290 kvadrata, bazen od 56 kvadrata i pomoćni objekat površine 35,6 kvadratnih metara.

Osim toga kao svoju imovinu prijavio je između ostalog pomoćni montažni objekat sa nadstrešnicom od 145 kvadrata.

Sve to je izgrađeno bez odobrenja, odnosno građevinske dozvole.

Nelegalna gradnja Aleksandra Šapića, izvor Agencija za sprečavanje korupcije

Kako je ranije za KRIK izjavio, zahtev za legalizaciju navedenih kvadrata podneo je još 2010.  Od kada je preuzeo javnu funkciju, Šapić svoje nelegalne kvadrate uredno prijavljuje Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ono što se može videti iz katastra nepokretnosti je da je vila koja se nalazi na istoj adresi gde su i bazen, sportski i pomoćni objekti,  legalizovana. U međuvremenu, kako stoji u dokumentu, pokrenut je postupak promene nosioca prava.

Šapić je tu nekretninu inače uspeo da legalizuje, odnosno deo koji je nadogradio. Istovremeno je u leglne tokove uveo i garažu od skoro 50 kvadrata koja je takođe izgrađena bez dozvole.

Kada se sve ovo uzme u obzir onda i ne čudi Šapićevo nečinjenje povodom nelegalnih vikendica sinova Tomislava Nikolića.

Foto: Nova.rs

Izgrađene su na obali Save, na teritoriji koja je pod ingerencijom opštine Novi Beograd na čijem čelu je Šapić od 2012.

Vikendice Nikolića, sagrađene su 2010. godine na mestu gde gradnja treba da bude zabranjena jer ugrožavaju nasip, odbranu od poplava, ali i pijaću vodu prestonice.

Iste godine Šapić je podneo zahtev za legalizaciju svojih nekretnina.

I Nikolići i on su prošli nekažnjeno a nelegalni objekti nisu srušeni.

Od opozicije do pozicije

Aleksandar Šapić je u politiku ušao na poziv bivšeg gradonačelnika Beograda a sada lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Postao je njegov pomoćnik 2009. godine i na toj funkociji je bio do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd, u junu 2012.

Na istoj funkciji ostao je i posle izbora 2016. U međuvremenu je nakon što je 2011. izabran za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu tu funkciju napustio dve godine kasnije, a 2014. napušta Demokratsku stranku,

U Srpsku naprednu stranku ulazi sedam godina kasnije(2021).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare