Uprkos grandioznim najavama uoči posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je "hladan tuš" već u prvim minutama zajedničke konferencije, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Banjska i Milan Radoičić obrušili su se na Vučića praktično odmah, jer je Makron rekao da očekuje da će biti procesuirani svi koji su učestvovali u ovom oružanom napadu. Uprkos tome što Srbija uporno odbija to da učini, a glavni organizator akcije u kojoj su poginuli jedan kosovski policajac i troje Srba, Milan Radoičić, i dalje šeta slobodno....

Iako je od Banjske i oružanog sukoba na severu Kosova prošlo više od sedam meseci, međunarodna javnost to nije zaboravila.  Dok predsednik Srbije želi da Banjska postane samo ružna prošlost koja neće opterećivati odnose naše države sa svetom, „skelet“ tog oružanog sukoba svako malo „ispada iz ormara“.

Na ceremoniji i zajedničkom obraćanju Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u Parizu, francuski predsednik je gotovo u uvodu obraćanja izjavio kako očekuje da budu procesuirani svi oni koji se dovode u vezu sa Banjskom.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Sarah Meyssonnier / AFP / Profimedia

“Sa druge strane treba prevazići tenzije koje su nastale usled odluka koje su kosovske vlasti donele i koje se tiču opština sa srpskim stanovništvom, nama su poznati uslovi tih sporazuma“, bio je jasan Makron.

Uzimajući u obzir da je Makron na čelu druge najmoćnije zemlje u EU, stav oko oružanog sukoba ima dodatnu težinu. Odgovori se čekaju, istraga tapka u mestu, a Milanu Radoičiću za sada samo nedostaje vila na severu Kosova koja je nedavno konfiskovana.

Slobode ima i na pretek, budući da se kreće slobodno na teritoriji Srbije, a kamere su zabeležile i da bije ljude.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe da je Makronovova izjava dokaz i potvrda koliku važnost Francuska pridaje incidentu na severu Kosova.

“Svakome ko se bavi politikom bilo je jasno da će Banjska ostati zapisana kao ozbiljan incident sa razvojnim potencijalima po bezbednost regiona. Bilo je sasvim logično da se to neće staviti ad akta, što čujemo po čestim podsećanjima na Milana Radoičića. Ovo je nova opomena i bilo je očekivano da će biti pomenuta u razgovorima u četiri oka, ali to što je Makron iskoristio da to pomene na konferenciji za štampu samo je potvrda koliku važnost i Francuska i EU daju tom incidentu”, objašnjava Jakšić za Novu.

Boško Jakšić Foto:Zoran Mrdja/Fonet

On napominje da se to uklapa u koncept na kojem je insistirao francuski predsednik.

“Insistirao je da se ispune odredbe sporazuma Brisela i Ohrid. To je u potpunoj suprotnosti što se govorilo, a to je će Makron pomoći da Kosovo ne uđe u Savet Evrope. Agende su poprilično različite”, poručuje Jakšić.

Svet očekuje reakciju dok Radočić na slobodi bije ljude

Opšte je poznata činjenica da u Srbiji, gde redovno boravi, nadležni organi ne žele da vode sudski postupak protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Tužilaštvo zvanično goni Radoičića kao organizatora oružanog sukoba u Banjskoj na Kosovu, ali postupak „tapka“ u mestu.

Foto: TANJUG/Kosovo Police via AP

Za to vreme, „komandant Milan“, kako ga zovu saborci, tuče ljude, odmara u svom hotelu na Kopaoniku i uživa u slobodi koju institucije ne žele da mu uskrate, iako su to recimo uradili studentima koji su protestovali ili sindikalcima u vojsci koji su kritikovali u kakvom se položaju nalaze.

Predsednik države nas uverava da institucije rade svoj posao i da se istraga priprema temeljno. Stranci su očekivali da će se već odmaknuti sa istragom, ali za sada predmet „Banjska“ u kojem je ključno ime Radoičić, stoji u jednoj od fioka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Otvaranja fioke čekaju mnogi, a sumnje su velike. Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da SAD misle da postoje finansijske i organizacijske povezanosti između Banjske i Srbije.

Aleksandar Vučić i Gabrijel Eksobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da je sukob mogao da dovede do opasne situacije, dok reakciju očekuje i cela EU.

Većih refleksa iz Beograda nema nakon zahteva velikog dela međunarodne javnosti, što se uklapa u Vučićevu ideju da više Banjsku ni ne pominje. O njoj uglavnom govori Priština, koja u Banjskoj vidi svoju šansu za dobijanje poena, koje je Srbija izgubila 24. septembra 2023. godine.

Od tada je Vučiću i Srbiji smanjen manevarski prostor, a predsednik je prokomentarisao da ne može da izruči Radoičića.

„Pitam vas to zbog toga što znate da ne možemo da izručimo bilo koga Prištini, jer Kosovo ne priznajemo kao državu“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić – Zapad zanima samo Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare