Foto: TANJUG/ STR, MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, AP Photo/Visar Kryeziu)

Globalna policijska agencija Interpol izdala je međunarodne naloge za hapšenje Srba optuženih da su prošle godine upali u selo na severu Kosova i sukobili se sa policijom u pucnjavi, u kojoj su poginule četiri osobe, rekao je u petak kosovski ministar unutrašnjih poslova, objavio je Rojters.

Policija je 24. septembra saopštila da je oko 80 naoružanih napadača ušlo na Kosovo iz Srbije u oklopnim vozilima i zabarikadiralo se kod srpskog pravoslavnog manastira u blizini sela Banjska, odakle su napali policiju, ubivši jednog policajca.

Ubijena su i trojica naoružanih napadača, a ostali su pobegli u Srbiju peške kroz planine, ostavljajući automobile natovarene oružjem, municijom i eksplozivom, podseća Rojters.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da je Interpol izvestio da su svi osumnjičeni za napad u Banjskoj dodati u nalog za hapšenje.

Svečlja nije pomenuo, a njegova kancelarija nije saopštila koliko je ljudi na spisku, na upit Rojtersa.

PROČITAJTE JOŠ

Lokalni mediji preneli su da se na spisku nalaze imena 19 ljudi, među kojima je i vođa grupe Milan Radoičić, bivši visoki političar kosovskih Srba koji je javno priznao da je učestvovao u pucnjavi. Veruje se da su svi osumnjičeni u Srbiji.

„Ovo je važan korak i kao takav ima svoj puni efekat kada ih Srbija, koja ove teroriste krije i smesti, preda našim vlastima da se suoče sa pravdom“, naveo je Svečlja u saopštenju na Fejsbuku.

Kosovo krivi Srbiju da stoji iza pucnjave, ali je Beograd negirao takve optužbe.

Foto: TANJUG/Kosovo Police via AP

Oko 50.000 Srba koji žive na severu Kosova ne priznaju prištinske institucije i vide Beograd kao svoju prestonicu. Često su se sukobljavali sa kosovskom policijom i međunarodnim mirovnim snagama, ali nasilje u septembru prošle godine bilo je najgore od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Kosovo još uvek nije članica Ujedinjenih nacija i svi nalozi za hapšenje Interpola se rešavaju preko misije UN koja je stigla na Kosovo 1999. godine kada je rat završio.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar