Opšte je poznata činjenica da u Srbiji, gde redovno boravi, nadležni organi ne žele da vode sudski postupak protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Tužilaštvo zvanično goni Radoičića kao organizatora oružanog sukoba u Banjskoj na Kosovu, ali postupak "tapka" u mestu. Za to vreme, "komandant Milan", kako ga zovu saborci, tuče ljude, odmara u svom hotelu na Kopaoniku i uživa u slobodi koju institucije ne žele da mu uskrate, iako su to uradili studentima koji su protestovali ili sindikalcima u vojsci koji su kritikovali u kakvom se položaju nalaze.

Svetski partneri, domaći političari, kosovska vlast i poznavaoci „lika i dela“ Milana Radoičića od jeseni nemaju previše informacija šta se dešava sa krivičnom prijavom protiv organizatora sukoba u Banjskoj.

Predsednik države nas uverava da institucije rade svoj posao i da se istraga priprema temeljno. Stranci su očekivali da će se već odmaknuti sa istragom, ali za sada predmet „Banjska“ u kojem je ključno ime Radoičić, stoji u jednoj od fioka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Iako se tereti za teško krivično delo, Radoičić u pritvoru nije proveo ni jednu noć. Priveden je, pušten da se brani sa slobode i vratio se u svoj hotel na Kopaoniku odakle se poslednji put i „obratio“ građanima.

Kosovska televizija RTK objavila je snimak na kojem se vidi Radoičić kako u svom hotelu „Grej“ na Kopaoniku udara jednog čoveka, za kojeg se najpre sumnjalo da je bivši predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić. Međutim, on je to demantovao. Radoičić se, s druge strane, nije oglasio ovim povodom, niti je demantovao da je on taj koji je pretukao (za sad) nepoznatog čoveka sa snimka.

Foto: Printscreen/RTK LIVE/X/Besnik Velija/@BesnikVe

Snimak udaranja brzo se proširio na mrežama i medijima, te još jednom otvorio pitanje šta se dešava sa slučajem Milana Radoičića. Nedavno, objavljen je drugi snimak na kojem se vidi grupa mladića koji su čestitali Radoičiću rođendan njihovom „komandantu“.

Nije poznato kada su tačno snimci nastali, pretpostavlja se u poslednjih nekoliko dana i nedelja, ali se zasigurno zna da je od septembra i Banjske Radoičić na slobodi, dok se kritičari režima hapse i zastrašuju.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Baš u trenutku kada je „komandant Milan“, kako su ga krstili, uživa(o) u slobodi na Kopaoniku, u pritvoru u studentskom domu bio je student Dimitrije, dok je zadržavanje od 48 sati zbog navodne pronevere određeno predsedniku Vojnog sindikata Novici Antiću. I Antiću je, za razliku od Radoičića, određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Upravo je Antić poslednjih nedelja i meseci kritikovao vlast, zbog čega se sumnja da u pitanju politički progon. Zbog protesta se privode opozicionari, pišu krivične prijave zbog narušavanja ustavnog poretka države, ali neki drugi predmeti se ne pomeravaju s mrtve tačke.

„Komandant“ uživa u slobodi i ponekad nam se „obrati“ dok posmatra slavljeničke baklje ili tuče ljude.

Uprkos tome što je Radoičić preko svog advokata preuzeo zasluge za događaj u Banjskoj, kada ga je privela srpska policija, negirao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Međutim, i pored toga što je vinovnik priveden pravdi, makar formalno, niz je pitanja na koja bi istraga Višeg javnog tužilaštva morala da odgovori.

Pre svega, na koji način se Radoičićeva organizovana grupa naoružavala, odakle su nabavljali oružje i kako je ono stizalo na Kosovo i Metohiju.

Foto: TANJUG/Kosovo Police via AP

Jedan od pravaca istrage sasvim sigurno će se graditi oko teze da je Radoičić nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je poternicu za Radoičićem i još 11 osoba.

PROČITAJTE JOŠ:

Vučićev blizak saveznik na crnoj listi sankcija SAD

Posle slučaja Banjska, predsednik države Aleksandar Vučić rekao je da ne može da isporuči Milana Radoičića Prištini, jer naša država ne priznaje Kosovo. Poručio je da mu je Radoičić bio blizak saveznik, ali ne i prijatelj.

„On je optužen. Bilo je to veliko, ogromno krivično delo“, naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Upitan – zašto ne izruči Radoičića Prištini, Vučić odgovara sa pitanjem – „da li se šalite ili šta“.

„Pitam vas to zbog toga što znate da ne možemo da izručimo bilo koga Prištini, jer Kosovo ne priznajemo kao državu“, rekao je Vučić.

Vlasti SAD-a stavile su ga na “crnu listu” uz navode da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom , a nalazi se i pod sankcijama Velike Britanije. Objašnjenje je da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne poslove.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

U Srbiji zajedno sa partnerom, takođe kontroverznim, Zvonkom Veselinovićem veoma uspešno je poslovao godinama. Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspeh njihovih firmi toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Najmanje pet firmi direktno je bilo u njihovom vlasništvu, odnosno suvlasništvu Radoičića. Konkretno, jedan je od vlasnika kompanije “Inkop” iz Ćuprije, preko koje je zajedno sa Veselinovićem zakoračio u svet legalnog biznisa. “Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji Koridora 11 i drugih puteva po Srbiji.

Sudeći po fotografijama bila je angažovana na izgradnji brzoj saobraćajnici Požarevac – Golubac, potom i Iverak – Lajkovac.

BONUS VIDEO: Uhapšen Milan Radoičić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare