Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron večeras su se obratili novinarima u Jelisejskoj palati, a pre bilateralnog sastanka. Makron je u obraćanju kazao da je bitno da učesnici oružanog sukoba u Banjskoj prošle godine budu privedeni pravdi.

„Sa druge strane treba prevazići tenzije koje su nastale usled odluka koje su kosovske vlasti donele i koje se tiču opština sa srpskim stanovništvom, nama su poznati uslovi tih sporazuma“, rekao je Makron.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom je obećanje i zalog za stabilnost regije i našeg kontinenta, Francuska će nastaviti da podržava posredničku ulogu EU, želim da pozdravim gestove na obe strane, ali treba sad ići još dalje“, dodao je francuski predsednik.

On je istakao i da će Francuska preuzeti sve da budu sprovedene obaveze iz Briselskog sporazuma koji je zaključen pre godinu dana.

On je istakao da je evropska integracija Srbije u „našem zajedničkom interesu“.

„Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost“, rekao je francuski predsednik.

Predsednik Vučić je reagovao na izjavu Makrona o tome da su obe strane (i Beograd i Priština) „po nešto“ učinile, navodeći da jedna strana misleći na Prištinu „nije učinila ništa“.

„Jedna strana nije učinila ništa ni od Ohridskog ni od dva sporazuma iz Brisela“, kazao je on.

„Jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 posto, zatim ste nam vi rekli potpisujte peticiju, a ja sam vas poslušao i opet nam ne daju izbore. Sprovode eksproprijaciju i tu dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju nikakvo pravo da ih dovedu. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda“, dodao je on.

Vučič je rekao i kako je Srbija već ispunila tri stvari iz Ohridskog sporazuma.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

„Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu, jer da Vas podsetim dogovor je bio da najpre mora biti ispunjena Zajednica srpskih opština koja se nije pomerila sa ‘mrtve tačke’, a Srbija je ispunila lične karte, carinske pečate i tablice“, rekao je on.

„Sa Makronom ću večeras da razgovaram o Savetu Evrope, a želim i da se zahvalim što je uvek želeo da nas čuje, da se zahvalim Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu već i na tome što nas je štitila kada su neki hteli da se obračunaju sa Srbijom“, rekao je još predsednik Srbije.

On je dodao i kako je Srbija „uvek podržavala integritet Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske u okviru Dejtona“.

Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi, istakao je Vučić.

Nakon njihovog obraćanja usledio je zajednički sastanak. Inače, pre zajedničkog obraćanja ispred Jelisejske palate je bio organizovan svečani doček.

Vučić je ranije rekao da će sa Makronom razgovarati o raznim temama, a pre svega o saradnji dve zemlje, kao i da će među glavnim temama biti odnos Beograda i Prištine, kao i mogućnost prijema Kosova u Savet Evrope.

Vučić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Francuskoj zajedno sa ministrom finansija u tehničkom mandatu Sinišom Malim, ranije danas se sastao sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Takođe, ranije danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Vučić se sastao i sa predstavnicima francuske kompanije „EDF“.

***

BONUS VIDEO – Vučić u Parizu, nuklearna poseta i druge teme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare